reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Slaný koláč s čekankou a sardinkami
Spouštím video za 5s.

Slaný koláč s čekankou a sardinkami

Hodnoceno: 0x
Slané koláče jsou velmi vděčné pohoštění. Hodí se na večírek, ale i jako rodinná večeře, zbytek si můžete dát k snídani nebo zabalit do krabičky do práce. Naplnit ho lze mnoha různými ingrediencemi a Karolína Kamberská se s námi podělila o nevšední, ale velmi chutnou kombinaci.
do 1,5 hodiny
1 koláč porce

reklama

Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!

reklama

Suroviny (1 koláč porce)

Těsto:

reklama

Postup

  1. Mouku dejte na vál a uprostřed ní vytvořte důlek. Do něj nakrájejte máslo, rozklepněte vajíčko, přidejte sůl a vodu. Vše promíchejte nejprve nožem a když máte těsto ve formě drobenky, i rukama. Zpracujte do hladké koule, zabalte ji do potravinové fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.
  2. Sardinky očistěte – odkrojte z nich všechno, co nechcete jíst (hlavičky, ocasy, případně i páteř, pokud jsou větší). Očistěte i čekankové puky – odstraňte dřevnatou dolní část a případné povadlé listy, pak čekanku opláchněte, nechte okapat a pokrájejte na cca 1 cm široké proužky. Pokud je to třeba, operte a nechte okapat i lístky baby špenátu.
  3. Troubu rozpalte na 160 °C (horkovzduch) nebo na 180 °C (klasické pečení).
  4. Těsto rozválejte na velikost o trochu větší, než je koláčová forma, aby se dal vytvořit zvýšený okraj. Pak těsto vložte do formy a upravte okraj. Fetu nakrájejte na kostičky o hraně cca 1 cm. Těsto pak poklaďte kostkami fety, kousky čekanky a špenátu a paprskovitě rozložte sardinky. Smíchejte si ve velkém hrnku vajíčka, smetanu, hořčici, sůl, pepř a muškátový oříšek. Tuto směs pak rovnoměrně nalijte na koláč a ještě lžící trochu upravte, aby byla rovnoměrně rozprostřená. Pečte dozlatova, bude to trvat cca 45 minut.
  5. Mezitím si připravte salát. V misce dobře prošlehejte všechny ingredience na zálivku a těsně před podáváním promíchejte se salátovými lístky.
  6. Jednotlivé řezy na talíři ozdobte lístečky čerstvého tymiánu a podávejte s listovým salátem.

Slaný koláč s čekankou a sardinkami  Foto: Slaný koláč s čekankou a sardinkami ; foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka

Sledujte celou epizodu

reklama

reklama