Těsto
- hladká mouka 250 g + na podsypání
- máslo 120 g
- vejce 1 ks
- sůl 1/2 lžičky
- voda (studená) 2 lžíce
Náplň
Salát
- olivový olej 5 lžic
- hrubozrnná hořčice 1 lžíce
- med 1 lžíce
- česnek (rozdrcený) 1 stroužek
- vinný ocet 3 lžíce
- sůl
- pepř
- směs listových salátů
Postup přípravy
- Mouku dejte na vál a uprostřed ní vytvořte důlek. Do něj nakrájejte máslo, rozklepněte vajíčko, přidejte sůl a vodu. Vše promíchejte nejprve nožem a když máte těsto ve formě drobenky, i rukama. Zpracujte do hladké koule, zabalte ji do potravinové fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.
- Sardinky očistěte – odkrojte z nich všechno, co nechcete jíst (hlavičky, ocasy, případně i páteř, pokud jsou větší). Očistěte i čekankové puky – odstraňte dřevnatou dolní část a případné povadlé listy, pak čekanku opláchněte, nechte okapat a pokrájejte na cca 1 cm široké proužky. Pokud je to třeba, operte a nechte okapat i lístky baby špenátu.
- Troubu rozpalte na 160 °C (horkovzduch) nebo na 180 °C (klasické pečení).
- Těsto rozválejte na velikost o trochu větší, než je koláčová forma, aby se dal vytvořit zvýšený okraj. Pak těsto vložte do formy a upravte okraj. Fetu nakrájejte na kostičky o hraně cca 1 cm. Těsto pak poklaďte kostkami fety, kousky čekanky a špenátu a paprskovitě rozložte sardinky. Smíchejte si ve velkém hrnku vajíčka, smetanu, hořčici, sůl, pepř a muškátový oříšek. Tuto směs pak rovnoměrně nalijte na koláč a ještě lžící trochu upravte, aby byla rovnoměrně rozprostřená. Pečte dozlatova, bude to trvat cca 45 minut.
- Mezitím si připravte salát. V misce dobře prošlehejte všechny ingredience na zálivku a těsně před podáváním promíchejte se salátovými lístky.
- Jednotlivé řezy na talíři ozdobte lístečky čerstvého tymiánu a podávejte s listovým salátem.