reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Karamelizovaná čekanka se schwarzwaldskou šunkou a ztracenými vejci
Autor: Vejce na 100 způsobů Karamelizovaná čekanka se schwarzwaldskou šunkou a ztracenými vejci

Karamelizovaná čekanka se schwarzwaldskou šunkou a ztracenými vejci

Hodnoceno: 3x
Čekanka se v našich kuchyních netěší bohužel takové oblibě, jakou by si zasloužila. Francouzi a Italové ji přitom využívají hojně, a to nejen v salátech. Když čekanku uvaříte, jako mávnutím kouzelného proutku se promění. Je hedvábně jemná a lehce nahořklá, čehož se dá využít při kombinaci se sladkými chutěmi. Sladkým protipólem čekanky se v tomto receptu stane nasládlá schwarzwaldská šunka. Chilli a citron se postarají o finální zvýraznění chutí.
do 30 minut
4 porce

reklama

Postup

  1. Předehřejte troubu na 140 °C.
  2. Na dresink smíchejte česnek, chilli papričky, vinný ocet, olivový olej, citronovou šťávu, nastrouhanou kůru a vyšlehejte.
  3. Na velké pánvi rozehřejte při nízké teplotě máslo a přidejte překrojené čekankové puky rozkrojenou stranou dolů. Osolte, opepřete, přikryjte poklicí a duste 5–6 minut. Poté sundejte poklici a zvyšte teplotu. Smažte asi 5 minut, dokud čekanka nezezlátne. Potom čekankové puky obraťte a smažte i z druhé strany 3–4 minuty. Než vše ostatní připravíte, přesuňte čekanku do předehřáté trouby, aby nevychladla.
  4. Naplňte hrnec vodou a nechte ji mírně probublávat. Vytvořte vír a rozklepněte nad ním postupně všechna vejce tak, aby se nedotýkala. Každé vejce vařte 3 minuty. Z vody je vyndejte pomocí děrované naběračky.
  5. Na každý servírovací talíř dejte rukolu, vždy po dvou polovinách čekankových puků a dvou plátcích schwarzwaldské šunky. Na šunku umístěte ztracené vejce, posypte parmazánem a přelijte dresinkem.
Karamelizovaná čekanka se schwarzwaldskou šunkou a ztracenými vejci
Autor: Vejce na 100 způsobů Karamelizovaná čekanka se schwarzwaldskou šunkou a ztracenými vejci

reklama

Vejce na 100 způsobů

Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená, nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.

Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.

Vydalo nakladatelství Omega.

Související témata: čekanka , ztracené vejce , šunka , Malá jídla