Suroviny
- máslo 1 lžíce
- čekanka (čekankové puky, přepůlené) 4 ks
- vejce 4 ks
- rukola 100 g
- šunka (schwarzwaldská šunka) 8 plátků
- strouhaný parmazán 2 lžíce
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Dresink
- česnek (nasekaný) 1 malý stroužek
- chilli papričky (čerstvá červená, nasekaná) 1 ks
- červený vinný ocet 1 lžíce
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- citronová kůra (najemno nastrouhaná ) z 1 citronu
- citronová šťáva z 1 citronu
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 140 °C.
- Na dresink smíchejte česnek, chilli papričky, vinný ocet, olivový olej, citronovou šťávu, nastrouhanou kůru a vyšlehejte.
- Na velké pánvi rozehřejte při nízké teplotě máslo a přidejte překrojené čekankové puky rozkrojenou stranou dolů. Osolte, opepřete, přikryjte poklicí a duste 5–6 minut. Poté sundejte poklici a zvyšte teplotu. Smažte asi 5 minut, dokud čekanka nezezlátne. Potom čekankové puky obraťte a smažte i z druhé strany 3–4 minuty. Než vše ostatní připravíte, přesuňte čekanku do předehřáté trouby, aby nevychladla.
- Naplňte hrnec vodou a nechte ji mírně probublávat. Vytvořte vír a rozklepněte nad ním postupně všechna vejce tak, aby se nedotýkala. Každé vejce vařte 3 minuty. Z vody je vyndejte pomocí děrované naběračky.
- Na každý servírovací talíř dejte rukolu, vždy po dvou polovinách čekankových puků a dvou plátcích schwarzwaldské šunky. Na šunku umístěte ztracené vejce, posypte parmazánem a přelijte dresinkem.
Karamelizovaná čekanka se schwarzwaldskou šunkou a ztracenými vejci Zdroj: Vejce na 100 způsobů