Karamelizovaná čekanka se schwarzwaldskou šunkou a ztracenými vejci

Moje hodnocení
11x

Čekanka se v našich kuchyních netěší bohužel takové oblibě, jakou by si zasloužila. Francouzi a Italové ji přitom využívají hojně, a to nejen v salátech. Když čekanku uvaříte, jako mávnutím kouzelného proutku se promění. Je hedvábně jemná a lehce nahořklá, čehož se dá využít při kombinaci se sladkými chutěmi. Sladkým protipólem čekanky se v tomto receptu stane nasládlá schwarzwaldská šunka. Chilli a citron se postarají o finální zvýraznění chutí.

4 porce
30 minut

Suroviny

Dresink

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 140 °C.
  2. Na dresink smíchejte česnek, chilli papričky, vinný ocet, olivový olej, citronovou šťávu, nastrouhanou kůru a vyšlehejte.
  3. Na velké pánvi rozehřejte při nízké teplotě máslo a přidejte překrojené čekankové puky rozkrojenou stranou dolů. Osolte, opepřete, přikryjte poklicí a duste 5–6 minut. Poté sundejte poklici a zvyšte teplotu. Smažte asi 5 minut, dokud čekanka nezezlátne. Potom čekankové puky obraťte a smažte i z druhé strany 3–4 minuty. Než vše ostatní připravíte, přesuňte čekanku do předehřáté trouby, aby nevychladla.
  4. Naplňte hrnec vodou a nechte ji mírně probublávat. Vytvořte vír a rozklepněte nad ním postupně všechna vejce tak, aby se nedotýkala. Každé vejce vařte 3 minuty. Z vody je vyndejte pomocí děrované naběračky.
  5. Na každý servírovací talíř dejte rukolu, vždy po dvou polovinách čekankových puků a dvou plátcích schwarzwaldské šunky. Na šunku umístěte ztracené vejce, posypte parmazánem a přelijte dresinkem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty