Zálivka
- olivový olej 4 lžíce
- jablečný ocet 2 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžička
- med 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Salát
- čekanka (světlá ) 2 puky
- jablka (červené) 1/2 ks
- baby špenát (nebo polníček) 2 hrsti
- sýr s modrou plísní (gorgonzola, rokfór, niva) 100 g
- dýňová semínka 1 lžíce
- kešu (nebo vlašské či pekanové ořechy) 2 lžíce
Postup přípravy
- Na zálivku prošlehejte olivový olej, jablečný ocet, dijonskou hořčici, med, sůl a pepř.
- Čekanku nakrájejte na šikmé širší proužky, jablko zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Vše dejte do mísy, přidejte lístky špenátu a promíchejte se zálivkou.
- Salát rozdělte na talíře, navrch nadrobte modrý sýr a posypte nasucho opraženými semínky a ořechy.
PRIMA TIPY:
- Kromě jablka tvoří s čekankou skvělý tandem také hruška. Pokud nemáte rádi sýry s modrou plísní, můžete použít i uleželý sýr typu brie.
- Čekankové puky mají jemnou nahořklou chuť, působením světla se ale hořká chuť stupňuje a pokud už má čekanka listy nazelenalé, nebude dobrá. V obchodech najdete čekanku uschovanou pod černým igelitem, aby k ní nemohlo světlo, a i doma ji uchovávejte v lednici třeba v papírovém pytlíku.
- Čekanka je výborná za syrova, ale báječně se hodí i k tepelné úpravě – zkuste ji třeba zapéct se šunkou a sýrem.