Zdeněk Pohlreich

Čekankový salát s jablky a uzeným pstruhem

Moje hodnocení
0x

Pokud se čekance vyhýbáte obloukem kvůli její hořké chuti, asi vás překvapí, že tak vůbec nechutná. Hořkost způsobuje sluneční svit, a proto se musí skladovat v tmavém sáčku. Pro jistotu ji zapíchněte na 24 hodin do soli, která z ní hořkost vytáhne.

4 porce
120 minut

Salát

  • červená čekanka 2 puky
  • sůl 500 g
  • rajčata 8 ks
  • olivový olej 100 ml
  • česnek 2 stroužky
  • cukr moučka 1 lžíce
  • strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • jablka Granny Smith 4 ks
  • sůl

Ryba

  • pstruh s kůží 4 filety po 150 g
  • sůl 30 g
  • cukr krupice 50 g
  • citronový tymián 1 snítka
  • šťáva z 1 citronu

Čekanka je totiž úžasně křupavá, aromatická, lehce nasládlá zelenina s vysokým obsahem vitaminu C a vitaminů skupiny B. V salátu s nakyslým jablkem elegantně doplní uzeného pstruha. Zaexperimentujte s domácím uzením, rybě dodá správný kouřový nádech bez chemických přípravků, tak obvyklých ve velkovýrobě.

Postup přípravy

  1. Nejméně 24 hodin předem zapíchněte červené čekanky kořenem do soli, aby se zbavily hořkosti.
  2. Rajčata nařízněte na vrchu do kříže, spařte je vroucí vodou a oloupejte. Vykrojte jádřinec se semínky a dužinu nakrájejte na čtvrtiny. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem oblou stranou vzhůru a zakápněte 2 lžícemi oleje. Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky a rozdělte na rajčata. Zlehka pocukrujte, osolte a posypte strouhanou citronovou kůrou. Vložte do trouby předehřáté na 140 °C a pečte je zhruba 45 minut, až jsou téměř suchá, ale zároveň ještě měkká.
  3. Filety zbavte případných kostí pomocí pinzety, položte je kůží dolů na plech vyložený pečicím papírem nebo potravinářskou fólií, důkladně osolte a pocukrujte, posypte lístky citronového tymiánu a lehce zakápněte citronovou šťávou (bude stačit zhruba 1 lžíce, zbylou šťávu použijte později na zakápnutí jablek). Rybu zakryjte potravinářskou fólií a nechte 30 minut marinovat v chladu.
  4. Marinované filety vybalte, očistěte od soli a cukru a uďte na studeném kouři (max. při teplotě 28 °C) zhruba 15–60 minut podle toho, jak moc uzené máte rádi. Pokud nemáte domácí udírnu, vsypte do hrnce se silným dnem piliny zhruba do výšky 2–3 cm a zahřívejte je na nízkém stupni, až začnou kouřit. Hrnec odstavte, na piliny postavte (nebo zavěste na okraj hrnce) mřížku, položte na ni filety, přiklopte a uďte zhruba 15–20 minut.
  5. Jablka oloupejte a dužinu nakrájejte na tenké hranolky. Zakápněte je citronovou šťávou (zbylou z ryby), aby na vzduchu neztmavla.
  6. Čekanky vyjměte ze soli, odkrojte košťál a oba druhy čekanek nakrájejte na plátky široké zhruba 5 mm. Promíchejte je se zbylým olejem a zlehka osolte.
  7. Uzeného pstruha natrhejte vidličkou na kousky velikosti sousta.
  8. Na talíře rozdělte čekanky, přidejte jablka, sušená rajčata a uzeného pstruha. Můžete nechat i chvíli v chladu odležet.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich

Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty