Salát
- červená čekanka 2 puky
- rajčata 8 ks
- olivový olej 100 ml
- česnek 2 stroužky
- moučkový cukr 1 lžíce
- citronová kůra (strouhaná,z chemicky neošetřeného citronu) z 1 citronu
- jablka (Granny Smith) 4 ks
- sůl 500 g
- sůl
Ryba
- pstruh (s kůží) 4 filety po 150 g
- cukr krupice 50 g
- tymián citrónový 1 snítka
- citronová šťáva z 1 citronu
- sůl 30 g
Čekanka je totiž úžasně křupavá, aromatická, lehce nasládlá zelenina s vysokým obsahem vitaminu C a vitaminů skupiny B. V salátu s nakyslým jablkem elegantně doplní uzeného pstruha. Zaexperimentujte s domácím uzením, rybě dodá správný kouřový nádech bez chemických přípravků, tak obvyklých ve velkovýrobě.
Postup přípravy
- Nejméně 24 hodin předem zapíchněte červené čekanky kořenem do soli, aby se zbavily hořkosti.
- Rajčata nařízněte na vrchu do kříže, spařte je vroucí vodou a oloupejte. Vykrojte jádřinec se semínky a dužinu nakrájejte na čtvrtiny. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem oblou stranou vzhůru a zakápněte 2 lžícemi oleje. Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky a rozdělte na rajčata. Zlehka pocukrujte, osolte a posypte strouhanou citronovou kůrou. Vložte do trouby předehřáté na 140 °C a pečte je zhruba 45 minut, až jsou téměř suchá, ale zároveň ještě měkká.
- Filety zbavte případných kostí pomocí pinzety, položte je kůží dolů na plech vyložený pečicím papírem nebo potravinářskou fólií, důkladně osolte a pocukrujte, posypte lístky citronového tymiánu a lehce zakápněte citronovou šťávou (bude stačit zhruba 1 lžíce, zbylou šťávu použijte později na zakápnutí jablek). Rybu zakryjte potravinářskou fólií a nechte 30 minut marinovat v chladu.
- Marinované filety vybalte, očistěte od soli a cukru a uďte na studeném kouři (max. při teplotě 28 °C) zhruba 15–60 minut podle toho, jak moc uzené máte rádi. Pokud nemáte domácí udírnu, vsypte do hrnce se silným dnem piliny zhruba do výšky 2–3 cm a zahřívejte je na nízkém stupni, až začnou kouřit. Hrnec odstavte, na piliny postavte (nebo zavěste na okraj hrnce) mřížku, položte na ni filety, přiklopte a uďte zhruba 15–20 minut.
- Jablka oloupejte a dužinu nakrájejte na tenké hranolky. Zakápněte je citronovou šťávou (zbylou z ryby), aby na vzduchu neztmavla.
- Čekanky vyjměte ze soli, odkrojte košťál a oba druhy čekanek nakrájejte na plátky široké zhruba 5 mm. Promíchejte je se zbylým olejem a zlehka osolte.
- Uzeného pstruha natrhejte vidličkou na kousky velikosti sousta.
- Na talíře rozdělte čekanky, přidejte jablka, sušená rajčata a uzeného pstruha. Můžete nechat i chvíli v chladu odležet.
Čekankový salát s jablky a uzeným pstruhem Zdroj: Marek Bartoš / Fresh kuchyně