návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Čekankový salát s jablky a uzeným pstruhem

4 porce
nad 2 hodiny
Čekankový salát s jablky a uzeným pstruhem
Autor: Marek Bartoš / Fresh kuchyně Čekankový salát s jablky a uzeným pstruhem
Pokud se čekance vyhýbáte obloukem kvůli její hořké chuti, asi vás překvapí, že tak vůbec nechutná. Hořkost způsobuje sluneční svit, a proto se musí skladovat v tmavém sáčku. Pro jistotu ji zapíchněte na 24 hodin do soli, která z ní hořkost vytáhne.
Reklama

Čekanka je totiž úžasně křupavá, aromatická, lehce nasládlá zelenina s vysokým obsahem vitaminu C a vitaminů skupiny B. V salátu s nakyslým jablkem elegantně doplní uzeného pstruha. Zaexperimentujte s domácím uzením, rybě dodá správný kouřový nádech bez chemických přípravků, tak obvyklých ve velkovýrobě. 

Reklama

Postup

  1. Nejméně 24 hodin předem zapíchněte červené čekanky kořenem do soli, aby se zbavily hořkosti. 
  2. Rajčata nařízněte na vrchu do kříže, spařte je vroucí vodou a oloupejte. Vykrojte jádřinec se semínky a dužinu nakrájejte na čtvrtiny. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem oblou stranou vzhůru a zakápněte 2 lžícemi oleje. Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky a rozdělte na rajčata. Zlehka pocukrujte, osolte a posypte strouhanou citronovou kůrou. Vložte do trouby předehřáté na 140 °C a pečte je zhruba 45 minut, až jsou téměř suchá, ale zároveň ještě měkká. 
  3. Filety zbavte případných kostí pomocí pinzety, položte je kůží dolů na plech vyložený pečicím papírem nebo potravinářskou fólií, důkladně osolte a pocukrujte, posypte lístky citronového tymiánu a lehce zakápněte citronovou šťávou (bude stačit zhruba 1 lžíce, zbylou šťávu použijte později na zakápnutí jablek). Rybu zakryjte potravinářskou fólií a nechte 30 minut marinovat v chladu. 
  4. Marinované filety vybalte, očistěte od soli a cukru a uďte na studeném kouři (max. při teplotě 28 °C) zhruba 15–60 minut podle toho, jak moc uzené máte rádi. Pokud nemáte domácí udírnu, vsypte do hrnce se silným dnem piliny zhruba do výšky 2–3 cm a zahřívejte je na nízkém stupni, až začnou kouřit. Hrnec odstavte, na piliny postavte (nebo zavěste na okraj hrnce) mřížku, položte na ni filety, přiklopte a uďte zhruba 15–20 minut. 
  5. Jablka oloupejte a dužinu nakrájejte na tenké hranolky. Zakápněte je citronovou šťávou (zbylou z ryby), aby na vzduchu neztmavla. 
  6. Čekanky vyjměte ze soli, odkrojte košťál a oba druhy čekanek nakrájejte na plátky široké zhruba 5 mm. Promíchejte je se zbylým olejem a zlehka osolte. 
  7. Uzeného pstruha natrhejte vidličkou na kousky velikosti sousta. 
  8. Na talíře rozdělte čekanky, přidejte jablka, sušená rajčata a uzeného pstruha. Můžete nechat i chvíli v chladu odležet. 
Reklama
Čekankový salát s jablky a uzeným pstruhem
Autor: Marek Bartoš / Fresh kuchyně Čekankový salát s jablky a uzeným pstruhem

Fresh kuchyně
Zdeněk Pohlreich

Na úspěch kuchařky Lehká kuchyně, ve které oblíbený šéfkuchař Zdeněk Pohlreich prozradil, proč a jakým způsobem žije zdravě, letos navázal kuchařkou Fresh kuchyně, ve které představuje moderní, zdravá a lehká jídla z čerstvých, převážně lokálních surovin. Kvalitní suroviny jsou polovina úspěchu, jak je dobře zkombinovat, upravit a naservírovat, vám ukáže Zdeněk Pohlreich na více než 90 receptech na snídaně, malá jídla, saláty, hlavní chody, dezerty a nápoje. Nejde jen o recepty, fresh je nový koncept zlepšení života, jak si prostřednictvím dobrého a zdravého jídla udržet jasnou mysl a fungující tělo. Knihu koupíte v knihkupectví nebo s podpisem na www.zdenekpohlreich.cz
Vydalo nakladatelství Sevruga. 
Související témata: Malá jídla
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama