Suroviny
- čekanka (hlávky červené ) 4 ks
- extra virgin olivový olej 10 lžic
- citron 1 ks
- česnek 2 stroužky
- kapary 2 lžíce
- křen (strouhaný) 1 lžička
- ančovička (filátka ančoviček v oleji) 100 g
- hladkolistá petržel 1 svazek
- máta (lístky ) 1 hrst
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Čekanku zbavte ovadlých, špinavých či jinak zbarvených listů, hlávky rozkrojte na čtvrtky a vyskládejte je na plech. Lehce je zakápněte olivovým olejem (zhruba 2 lžícemi), osolte a opepřete.
- Citron omyjte horkou vodou, osušte a kůru nastrouhejte najemno. Pak ho rozpulte a z jedné poloviny vymačkejte do mističky šťávu.
- V mixéru typu kutr rozmixujte citronovou kůru, oloupaný česnek, kapary, křen a ančovičky. Přidejte lístky petržele a máty, citronovou šťávu a 2 lžíce oleje. Promixujte na hrubší pyré, přilijte zbylý olej a rozmixujte dohladka, zhruba do konzistence pesta. Podle chuti osolte a opepřete, případně dolaďte chuť citronovou šťávou nebo salsu lehce zřeďte vodou.
- Gril rozehřejte na střední stupeň nebo použijte grilovací pánev v kuchyni, vyskládejte vedle sebe čekanky a grilujte je zhruba 2–3 minuty z každé strany, až začnou vadnout a karamelizovat. Přesuňte na talíř, navrch rozdělte salsu verde a podávejte horké nebo vlahé.