Suroviny
- hlávky červené čekanky 4 ks
- extra panenský olivový olej 10 lžic
- Citron 1 ks
- Česnek 2 stroužky
- Kapary 2 lžíce
- strouhaný křen 1 lžička
- filátka ančoviček v oleji 100 g
- hladkolistá petržel 1 svazek
- lístky máty 1 hrst
- mořská sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Čekanku zbavte ovadlých, špinavých či jinak zbarvených listů, hlávky rozkrojte na čtvrtky a vyskládejte je na plech. Lehce je zakápněte olivovým olejem (zhruba 2 lžícemi), osolte a opepřete.
- Citron omyjte horkou vodou, osušte a kůru nastrouhejte najemno. Pak ho rozpulte a z jedné poloviny vymačkejte do mističky šťávu.
- V mixéru typu kutr rozmixujte citronovou kůru, oloupaný česnek, kapary, křen a ančovičky. Přidejte lístky petržele a máty, citronovou šťávu a 2 lžíce oleje. Promixujte na hrubší pyré, přilijte zbylý olej a rozmixujte dohladka, zhruba do konzistence pesta. Podle chuti osolte a opepřete, případně dolaďte chuť citronovou šťávou nebo salsu lehce zřeďte vodou.
- Gril rozehřejte na střední stupeň nebo použijte grilovací pánev v kuchyni, vyskládejte vedle sebe čekanky a grilujte je zhruba 2–3 minuty z každé strany, až začnou vadnout a karamelizovat. Přesuňte na talíř, navrch rozdělte salsu verde a podávejte horké nebo vlahé.