Suroviny
- těstoviny (typu rigatoni) 375 g
- cibule (nakrájená na kolečka) 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- čekanka (zbavená košťálu a nakrájená na nudličky (nejlépe radicchio)) 2 puky
- rozmarýn (čerstvý, nasekaný nadrobno) 1 lžíce
- balzamikový ocet 2 lžičky
- plnotučné mléko 500 ml
- máslo 60 g
- hladká mouka 45 g
- gorgonzola (pokrájená nebo nalámaná na centimetrové kousky) 180 g
- strouhanka (hrubá ) 45 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Těstoviny uvařte podle návodu, slijte, nechte zcela vykapat a přemístěte do mísy.
- Předehřejte troubu na 190 °C. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a dosklovita na něm orestujte cibuli. Pak plamen stáhněte, osolte a opepřete a za stálého míchání nechte ještě asi 15 minut karamelizovat. Přidejte čekanku, rozmarýn a balzamikový ocet, duste asi 5 minut a smíchejte s těstovinami.
- Následně si připravte bešamel: Mléko v kastrolu rozehřejte na mírném plameni. Na čisté pánvi si mezitím rozpusťte máslo, pomalu do něj přisypávejte mouku a pečlivě šlehejte metličkou. Zhruba za 2 minuty, až jíška trochu zhnědne, ji pomalu zašlehejte do mléka a přiveďte k mírnému varu. Za stálého míchání vařte asi 2 minuty, dokud nezačne houstnout. Hotový bešamel odstavte a dochuťte solí a pepřem.
- Vmíchejte do těstovin spolu s gorgonzolou, případně ještě dochuťte a navrstvěte do zapékací mísy. Posypte strouhankou a pečte asi 20 minut dozlatova. Po vyndání nechte trochu vychladnout a podávejte.
PRIMA TIP: Hrubou strouhanku jednoduše vyrobíte tak, že dáte do mixéru natrhané světlé pečivo (bagetu, toustový chléb...) a rozmixujete jen krátce, aby zůstaly větší kousky. Po zapečení budou krásně křupavé.
Zapečené rigatoni s gorgonzolou a čekankou Zdroj: Rychlé večeře - Těstoviny