Rychlé večeře: Těstoviny

Zapečené rigatoni s gorgonzolou a čekankou

Moje hodnocení
12x

Do tohoto receptu se nejlépe hodí italská čekanka radicchio, která má lehce nahořklou chuť, tepelnou úpravou ale zjemní a báječně se doplňuje se slanou a krémovou gorgonzolou. Rigatoni se pro tento recept hodí nejlépe, protože se do nich vejde spousta omáčky.

4 porce
60 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Těstoviny uvařte podle návodu, slijte, nechte zcela vykapat a přemístěte do mísy.
  2. Předehřejte troubu na 190 °C. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a dosklovita na něm orestujte cibuli. Pak plamen stáhněte, osolte a opepřete a za stálého míchání nechte ještě asi 15 minut karamelizovat. Přidejte čekanku, rozmarýn a balzamikový ocet, duste asi 5 minut a smíchejte s těstovinami.
  3. Následně si připravte bešamel: Mléko v kastrolu rozehřejte na mírném plameni. Na čisté pánvi si mezitím rozpusťte máslo, pomalu do něj přisypávejte mouku a pečlivě šlehejte metličkou. Zhruba za 2 minuty, až jíška trochu zhnědne, ji pomalu zašlehejte do mléka a přiveďte k mírnému varu. Za stálého míchání vařte asi 2 minuty, dokud nezačne houstnout. Hotový bešamel odstavte a dochuťte solí a pepřem.
  4. Vmíchejte do těstovin spolu s gorgonzolou, případně ještě dochuťte a navrstvěte do zapékací mísy. Posypte strouhankou a pečte asi 20 minut dozlatova. Po vyndání nechte trochu vychladnout a podávejte.

PRIMA TIP: Hrubou strouhanku jednoduše vyrobíte tak, že dáte do mixéru natrhané světlé pečivo (bagetu, toustový chléb...) a rozmixujete jen krátce, aby zůstaly větší kousky. Po zapečení budou krásně křupavé.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Rychlé večeře: Těstoviny


Přečtěte si také

Recepty