návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Zapečené čekankové puky se šunkou

Hodnoceno: 0x
4–6 porce
do 1 hodiny
Zapečené čekankové puky se šunkou
Autor: Francouzská venkovská kuchyně Zapečené čekankové puky se šunkou
Světlé čekankové puky známé i jako endivie jsou lahůdkovou zeleninou, která stojí za vaši pozornost! Čekanku zabalte do šunky, pokryjte je krémovým bešamelem a podávejte s čerstvě upečeným chlebem. Kdo by tomu mohl odolat?

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Do velkého hrnce nalijte tolik vody, aby byla hladina ve výšce 2,5–5 cm ode dna a přiveďte k varu. Nyní do hrnce vložte pařáček, přičemž voda by se jeho dna neměla dotýkat. Do pařáčku vložte čekankové puky a hrnec přikryjte pokličkou. Vařte v páře cca 15 minut doměkka.
  3. Mezitím ve středně velkém rendlíku na středním plameni nechte rozpustit máslo. Přidejte mouku a umíchejte dohladka. Přilijte mléko a neustále míchejte, dokud není směs hladká. Když se obsah rendlíku začne vařit, stáhněte plamen a zvolna vařte cca 10 minut, dokud není omáčka hustá a krémová. Rendlík s bešamelem stáhněte z plamene a okořeňte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
  4. Čekankové puky nechte důkladně okapat – budou v sobě mít hodně vody, a proto je důležité jí z nich dostat co možná nejvíce. Já používám papírové utěrky a jen pro jistotu rukama z nich jemně vymačkám přebytečnou vodu. Poté je potřete slabou vrstvou hořčice a každý z nich zabalte do plátku šunky. Zlehka osolte a opepřete. 
  5. Nyní vložte čekankové puky do pekáče. Přelijte je bešamelovou omáčkou a posypte sýrem. Pečte cca 30 minut, dokud nebude povrch zlatohnědý a nebude bublat.
Zapečené čekankové puky se šunkou
Autor: Francouzská venkovská kuchyně Zapečené čekankové puky se šunkou

Francouzská venkovská kuchyně
Mimi Thorisson

Jak se rodačka z Hong Kongu ocitne na francouzském venkově na zámku Médoc? Mimi Thorisson už od dětství střídala kulinární setkávání celého světa v Hong Kongu s pařížskými bistry a tradiční francouzskou kuchyní své babičky, ke které jezdívala na prázdniny. Nakonec se usadila v Paříži se svým manželem Oddurem, který pracuje jako fotograf a pochází z Islandu. Záhy se jim narodily tři děti (a čtvrté je na cestě), a tak potřebovali i pro tři děti ze svých předchozích vztahů větší zázemí. Objevili zámek Médoc a když zjistili, že v něm fungovala restaurace a Mimi sehnala původní recepty, ocitla se v sedmém nebi a našla nový domov. Krásně to popisuje ve své kuchařce, sto receptů a fotografie jídel doplňují výjevy z života na francouzském venkově. Lahodné čtení.

Vydalo nakladatelství Omega.

Související témata: endivie , Hlavní jídla , Francouzské kuchyně