Zapečené čekankové puky se šunkou
Zdroj: Francouzská venkovská kuchyně
Zapečené čekankové puky se šunkou
Zdroj:
Francouzská venkovská kuchyně
Světlé čekankové puky známé i jako endivie jsou lahůdkovou zeleninou, která stojí za vaši pozornost! Čekanku zabalte do šunky, pokryjte je krémovým bešamelem a podávejte s čerstvě upečeným chlebem. Kdo by tomu mohl odolat?
4 porce
60 minut
francouzská
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 180 °C.
-
Do velkého hrnce nalijte tolik vody, aby byla hladina ve výšce 2,5–5 cm ode dna a přiveďte k varu. Nyní do hrnce vložte pařáček, přičemž voda by se jeho dna neměla dotýkat. Do pařáčku vložte čekankové puky a hrnec přikryjte pokličkou. Vařte v páře cca 15 minut doměkka.
-
Mezitím ve středně velkém rendlíku na středním plameni nechte rozpustit máslo. Přidejte mouku a umíchejte dohladka. Přilijte mléko a neustále míchejte, dokud není směs hladká. Když se obsah rendlíku začne vařit, stáhněte plamen a zvolna vařte cca 10 minut, dokud není omáčka hustá a krémová. Rendlík s bešamelem stáhněte z plamene a okořeňte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
-
Čekankové puky nechte důkladně okapat – budou v sobě mít hodně vody, a proto je důležité jí z nich dostat co možná nejvíce. Já používám papírové utěrky a jen pro jistotu rukama z nich jemně vymačkám přebytečnou vodu. Poté je potřete slabou vrstvou hořčice a každý z nich zabalte do plátku šunky. Zlehka osolte a opepřete.
-
Nyní vložte čekankové puky do pekáče. Přelijte je bešamelovou omáčkou a posypte sýrem. Pečte cca 30 minut, dokud nebude povrch zlatohnědý a nebude bublat.
Zapečené čekankové puky se šunkou 2
Zdroj: Francouzská venkovská kuchyně
Zapečené čekankové puky se šunkou 2
Zdroj:
Francouzská venkovská kuchyně