Suroviny
- malé salátové brambory cca 500 g
- vejce pokojové teploty 6 ks
- hladká mouka na obalení
- panko strouhanka na obalení
- slunečnicový olej na smažení
- směs salátových listů (např. frisée, čekanka, radicchio) 200 g
- Slanina 4 plátky
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- pažitka na podávání
Zálivka
- extra panenský olivový olej 80 ml
- citronová štáva 2 lžíce
- dijónská hořčice 1/2 lžičky
- Sůl 1/4 lžičky
- čerstvě mletý černý pepř
Postup přípravy
- Brambory dobře vydrhněte kartáčkem pod studenou tekoucí vodou a uvařte je v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory sceďte a nechte vychladnout.
- Středně velký hrnec naplňte vodou a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, vložte do ní opatrně 4 vejce a nechte vařit v jemně bublající vodě přesně 6 minut.
- Mezitím si připravte nádobu s vodou a ledem. Po uplynutí 6 minut vejce ihned přendejte do ledové vody a nechte v ní 10 minut vychladit.
- Mezitím slaninu nakrájejte na malé kostičky a dejte ji do větší rozpálené pánve spolu s 2 lžícemi slunečnicového oleje.
- Slaninu nechte krátce orestovat a mezitím vychladlé brambory jemně rozmáčkněte dlaní. Jakmile slanina pustí tuk, přidejte rozmáčknuté brambory a opečte je ze všech stran dokřupava.
- Vychlazená vejce opatrně oloupejte a postupně je obalte v mouce, prošlehaných zbylých dvou vejcích a na závěr ve strouhance.
- V malém vyšším hrnci rozpalte vysokou (vejce musí jít zcela ponořit) vrstvu slunečnicového oleje na 175 °C a obalená vejce v něm postupně usmažte ze všech stran dozlatova. Usmažená vejce zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce.
- V malé misce prošlehejte všechny ingredience na zálivku. Polovinou dresinku přelijte směs salátových listů a jemně promíchejte. Zbytek ponechte na podávání.
- Opečenou slaninu s bramborami rozdělte mezi 4 talíře, přidejte ochucené salátové listy a do středu každé porce dejte přepůlené usmažené vejce.
- Posypte najemno nasekanou pažitkou, opepřete čerstvě mletým černým pepřem a ihned podávejte se zbylou zálivkou.