Suroviny
- brambory (malé salátové ) cca 500 g
- vejce (pokojové teploty) 6 ks
- hladká mouka (na obalení)
- strouhanka panko (na obalení)
- slunečnicový olej (na smažení)
- saláty (směs salátových listů (např. frisée, čekanka, radicchio)) 200 g
- slanina 4 plátky
- pažitka (na podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Zálivka
- extra virgin olivový olej 80 ml
- citronová šťáva 2 lžíce
- dijonská hořčice 1/2 lžičky
- sůl 1/4 lžičky
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Brambory dobře vydrhněte kartáčkem pod studenou tekoucí vodou a uvařte je v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory sceďte a nechte vychladnout.
- Středně velký hrnec naplňte vodou a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, vložte do ní opatrně 4 vejce a nechte vařit v jemně bublající vodě přesně 6 minut.
- Mezitím si připravte nádobu s vodou a ledem. Po uplynutí 6 minut vejce ihned přendejte do ledové vody a nechte v ní 10 minut vychladit.
- Mezitím slaninu nakrájejte na malé kostičky a dejte ji do větší rozpálené pánve spolu s 2 lžícemi slunečnicového oleje.
- Slaninu nechte krátce orestovat a mezitím vychladlé brambory jemně rozmáčkněte dlaní. Jakmile slanina pustí tuk, přidejte rozmáčknuté brambory a opečte je ze všech stran dokřupava.
- Vychlazená vejce opatrně oloupejte a postupně je obalte v mouce, prošlehaných zbylých dvou vejcích a na závěr ve strouhance.
- V malém vyšším hrnci rozpalte vysokou (vejce musí jít zcela ponořit) vrstvu slunečnicového oleje na 175 °C a obalená vejce v něm postupně usmažte ze všech stran dozlatova. Usmažená vejce zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce.
- V malé misce prošlehejte všechny ingredience na zálivku. Polovinou dresinku přelijte směs salátových listů a jemně promíchejte. Zbytek ponechte na podávání.
- Opečenou slaninu s bramborami rozdělte mezi 4 talíře, přidejte ochucené salátové listy a do středu každé porce dejte přepůlené usmažené vejce.
- Posypte najemno nasekanou pažitkou, opepřete čerstvě mletým černým pepřem a ihned podávejte se zbylou zálivkou.