Speciály

Vyzkoušejte výborné recepty, v kterých hrají prim ančovičky

Ančovičky neboli sardelky jsou drobné rybičky, které se loví hlavně ve Středozemním moři. Připravují se i čerstvé, například na grilu, ale v našich končinách se rozhodně spíš setkáme s nasolenými ančovičkami naloženými v oleji. Mají velmi výraznou vůni a chuť, která mnoho lidí odrazuje, ale je to škoda. Jako přísada do různých receptů jsou nenahraditelné a vnáší do výsledných pokrmů chuť umami.

Sardelky jsou nedílnou součástí mnoha receptů. Tím nejznámejším je určitě salát Caesar s výborným dresinkem, v kterém hrají ančovičky hlavní roli. Slané rybičky nesmí chybět ani v italských špagetách puttanesca nebo ve slaném koláči z francouzské Riviéry, který je známý pod jménem pissaladière.

Ančovičky jsou také svělým doplňkem na různé chlebíčky a jednohubky, my jsme si zamilovali utřené máslo se sardelkami, které stačí natřít na dobrý chleba. Trikem italských babiček je v základu na jakoukoli rajčatovou omáčku na těstoviny nechat rozpustit 2-3 ančovičky. V samotném jídle pak není cítit rybina, ale omáčka bude mít výraznější chuť. Podobně poslouží i trocha sardelové pasty.

Přinášíme nápady, jak využít v receptech skleničku ančoviček, která čeká na svou chvíli ve spíži:

Recepty