Pizza bianca podle Yotama Ottolenghiho

Moje hodnocení
8x

Bílou pizzu, tedy tu bez rajčatové omáčky, si Italové vychutnávají od dob, co tam pizzu vynalezli, ale světu o tom dlouho neřekli. Pak se to provalilo, a když se nápadu zmocnil mág Yotam Ottolenghi, je z prosté placky s bramborami světová lahůdka.

8 porcí
90 minut

Těsto

  • hladká chlebová mouka 230 g + na poprášení
  • sušené droždí 1,5 lžičky
  • kypřicí prášek 1/2 lžičky
  • cukr krupice 1 lžíce
  • olivový olej 75 ml
  • vejce 1 ks
  • vlažná voda 100 ml

Náplň

  • lojovité brambory 500 g
  • olivový olej 2,5 lžíce
  • velká cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
  • rozmarýn, nadrobno nakrájený 1 lžíce
  • oregano, nadrobno nakrájené 1 lžíce + celé lístky na posypání
  • filátka ančoviček, část nakrájejte, zbytek nechte vcelku 60 g
  • smetana ke šlehání 120 ml
  • mozzarella 300 g
  • parmazán, nastrouhaný 80 g
  • případně 4 vejce
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 240 °C. Na těsto dejte mouku, půl lžíce soli, droždí, prášek do pečiva a cukr do nádoby robotu. Hákovým nástavcem pomalu promíchejte, pak přidejte olej a vejce. Opět promíchejte a za chodu motoru pomalu přilévejte vodu. Promíchejte, až se spojí těsto. Je-li moc lepkavé, přidejte trochu mouky.
  2. Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a hněťte ho asi 3 minuty, až bude pružné a stejnorodé. Dejte ho do mísy, přikryjte a dejte někam na teplo kynout hodinu, až trochu vyběhne.
  3. Mezitím dejte celé brambory péct asi na 1 hodinu. Až trochu vychladnou, rozkrojte je, dužinu vydlabejte v asi 3cm kouscích a slupky použijte jinak (snězte je). Brambory zlehka v míse promíchejte se 2 lžičkami olivového oleje a špetkou soli a dejte stranou.
  4. Zbylý olej vlijte do pánve a postavte na středně vysoký stupeň. Vsypte cibuli a bylinky, osolte a smažte za častého míchání asi 6 minut, až cibule zvláční. Přidejte nakrájené ančovičky, smažte 2 minuty, pak vmíchejte smetanu a dejte stranou.
  5. Teplotu trouby snižte na 230 °C. Dva velké plechy dejte dnem vzhůru do trouby, aby se rozehřály, jiné dva plechy vyložte papírem na pečení. Těsto rozdělte na dva díly a vyválejte tenké placky o průměru 32 cm. Položte je na plechy vyložené papírem, potřete směsí s ančovičkami, ponechte 2cm volný okraj a poklaďte kousky brambor. Posypte natrhanou mozzarellou, posypte parmazánem, rozložte celé ančovičky a posypte lístky oregana.
  6. Pizzy zvedněte pomocí papíru a opatrně je posaďte na rozpálené plechy v troubě. pečte je 10 až 12 minut, až zezlátnou a těsto bude hezky propečené. Pokud chcete použít vejce, vyklepněte je na pizzu po osmi minutách pečení. Pizzy vyndejte z trouby, posypte zbylým oreganem a ihned podávejte.

PRIMA TIP: Brambory Vláknina, vitamin C a spousta selenu. Brambory se v poslední době stávají opět hitem, a to nám je kdysi v Evropě museli vnutit, abychom je začali jíst. Dnes patří brambory k nejvyhledávanějším potravinám a nejsou vzdálené doby, kdy skutečně zachraňovaly lidi před hladomorem. Tehdy se ještě nevědělo, že jejich zásadotvorná šťáva zklidňuje bolesti kloubů, trávicí sytém, ledvinové obtíže, má ochranné účinky na srdce, snižuje cholesterol, odplavuje toxiny…

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty