návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Pizza bianca podle Yotama Ottolenghiho

Hodnoceno: 4x
8 porcí
do 1,5 hodiny
Pizza bianca podle Yotama Ottolenghiho
Autor: Marek Kučera Pizza bianca podle Yotama Ottolenghiho
Bílou pizzu, tedy tu bez rajčatové omáčky, si Italové vychutnávají od dob, co tam pizzu vynalezli, ale světu o tom dlouho neřekli. Pak se to provalilo, a když se nápadu zmocnil mág Yotam Ottolenghi, je z prosté placky s bramborami světová lahůdka.

Postup

  1. Troubu předehřejte na 240 °C. Na těsto dejte mouku, půl lžíce soli, droždí, prášek do pečiva a cukr do nádoby robotu. Hákovým nástavcem pomalu promíchejte, pak přidejte olej a vejce. Opět promíchejte a za chodu motoru pomalu přilévejte vodu. Promíchejte, až se spojí těsto. Je-li moc lepkavé, přidejte trochu mouky.
  2. Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a hněťte ho asi 3 minuty, až bude pružné a stejnorodé. Dejte ho do mísy, přikryjte a dejte někam na teplo kynout hodinu, až trochu vyběhne.
  3. Mezitím dejte celé brambory péct asi na 1 hodinu. Až trochu vychladnou, rozkrojte je, dužinu vydlabejte v asi 3cm kouscích a slupky použijte jinak (snězte je). Brambory zlehka v míse promíchejte se 2 lžičkami olivového oleje a špetkou soli a dejte stranou.
  4. Zbylý olej vlijte do pánve a postavte na středně vysoký stupeň. Vsypte cibuli a bylinky, osolte a smažte za častého míchání asi 6 minut, až cibule zvláční. Přidejte nakrájené ančovičky, smažte 2 minuty, pak vmíchejte smetanu a dejte stranou.
  5. Teplotu trouby snižte na 230 °C. Dva velké plechy dejte dnem vzhůru do trouby, aby se rozehřály, jiné dva plechy vyložte papírem na pečení. Těsto rozdělte na dva díly a vyválejte tenké placky o průměru 32 cm. Položte je na plechy vyložené papírem, potřete směsí s ančovičkami, ponechte 2cm volný okraj a poklaďte kousky brambor. Posypte natrhanou mozzarellou, posypte parmazánem, rozložte celé ančovičky a posypte lístky oregana.
  6. Pizzy zvedněte pomocí papíru a opatrně je posaďte na rozpálené plechy v troubě. pečte je 10 až 12 minut, až zezlátnou a těsto bude hezky propečené. Pokud chcete použít vejce, vyklepněte je na pizzu po osmi minutách pečení. Pizzy vyndejte z trouby, posypte zbylým oreganem a ihned podávejte.

PRIMA TIP: Brambory
Vláknina, vitamin C a spousta selenu. Brambory se v poslední době stávají opět hitem, a to nám je kdysi v Evropě museli vnutit, abychom je začali jíst. Dnes patří brambory k nejvyhledávanějším potravinám a nejsou vzdálené doby, kdy skutečně zachraňovaly lidi před hladomorem. Tehdy se ještě nevědělo, že jejich zásadotvorná šťáva zklidňuje bolesti kloubů, trávicí sytém, ledvinové obtíže, má ochranné účinky na srdce, snižuje cholesterol, odplavuje toxiny… 

Pizza bianca podle Yotama Ottolenghiho
Autor: Marek Kučera Pizza bianca podle Yotama Ottolenghiho
Související témata: pizza , bílá pizza , Yotam Ottolenghi , Hlavní jídla