Geniální trik, jak vylepšit snad každé jídlo. Ančovičky rozpuštěné v másle dodají pokrmům neuvěřitelný šmrnc

Konzervované ryby a mořské plody zažívají velký návrat na výsluní, a právě teď přichází i chvíle přehodnotit názor na ančovičky konzervované v oleji. Mají pověst, že jsou příliš rybí a slané – tyto pověsti nejsou tak docela nepravdivé –, ale také mají v sobě tunu umami. Když je rozpustíte v másle (nebo olivovém oleji), můžete využít intenzivní povahu této malé rybky a dodat tak každému pikantnímu pokrmu pořádnou porci chuti.

Pokud se obáváte kostí, nemusíte. Drobné rybí kůstky se rozpadnou přímo v tuku, ale pokud chcete mít větší jistotu, můžete malé filety předem rozdrtit v hmoždíři. Možná nejste velkými fanoušky rybí chuti, pak doporučujeme začít zvolna, na několik lžic másla dejte třeba jen jedno filátko ančovičky. Zaručujeme, že velmi rychle a sami od sebe začnete počet rybích filetů zvyšovat, umami chuť je prostě návyková.

Jakmile se sardelky rozpustí v másle (stačí je vařit na mírném ohni a rozmačkávat vařečkou, dokud se nerozpadnou), můžete se rozhodnout, který pokrm tímto silným a aromatickým lektvarem požehnáte. Omáčka na těstoviny je dobrým začátkem, protože sardelové máslo jí dodá hlubokou, pikantní chuť, která díky kyselým rajčatům nebude působit rybím dojmem.

Sardelové máslo můžete také zředit vyšleháním s olivovým olejem (nebo dalším rozpuštěným máslem) a pokapat jím pečenou zeleninu (zejména brambory) nebo velkou mísu popcornu. Po pokapání jste připraveni k namáčení. Rozpusťte alespoň pět rybiček v půl šálku másla, tentokrát třeba s trochou česneku, a namáčejte do něj uvařený chřest, mrkev nebo květák. Máte zmražené rybí filety nebo rozmražené krevety, které se vám zdají trochu mdlé? Potřete je sardelovým máslem, abyste zvýraznili rybí chuť.

V podstatě platí, že pokud nějaké slané jídlo potřebuje trochu více chuti, sardelové máslo je nejrychlejší způsob, jak mu ji dodat. Když už nic jiného, je z něj vynikající základ pro těstoviny ze spíže – stačí ho smíchat s oblíbenými nudlemi s trochou vody na těstoviny a pak přidat strouhanku, parmazán nebo cokoli jiného, co se vám zrovna válí po ruce.

Obdobně funguje i klasické ochucené máslo. Stačí rozmačkat filátka ančoviček vidličkou na malé kousky a prošlehat se změklým máslem. Takhle dokonalá pomazánka ze dvou ingrediencí je zkrátka nejlepší na čerstvý kváskový chléb nebo na topinky či bruschetty z bílého chleba.

Zdroj. lifehacker.com

Sardelové máslo skvěle doplní i klasické Aglio, olio e peperoncino. Připravte si tyto ikonické špagety podle návodného videoreceptu

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty