Risotto
- olivový olej 1 lžíce
- cibule 1 ks
- rýže (na rizoto (Arborio nebo Carnaroli)) 350 g
- bílé víno (suché ) 150 ml
- drůbeží vývar (nebo voda) 250 ml
- rajčatové pyré (Mutti PASSATA) 500 ml
- máslo 50 g
- parmazán 50 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Ančovičky
- ančovička (naložené v oleji) 12 filátek
- červený vinný ocet 40 ml
- extra virgin olivový olej 50 ml
- česnek 1 stroužek
- hladkolistá petržel 1/2 menšího svazku
Další recepty z konzervovaných rajčat najdete v tomto speciálu:
Postup přípravy
- Nejprve namarinujte ančovičky. Filátka ančoviček pokrájejte na malé kousky a dejte do mističky. Přilijte červený vinný ocet a olivový olej a přimíchejte najemno nasekaný česnek a nasekané lístky hladkolisté petržele. Vše promíchejte a nechte zatím stranou.
- Drůbeží vývar nebo vodu ohřejte, aby byla horká.
- V kastrolu nebo hlubší pánvi rozpalte olej a orestujte na něm cibuli nakrájenou najemno dosklovata, neměla by zhnědnout. Přisypte rýži a restujte, až bude rýže horká a obalená tukem, takže jakoby zprůsvitní.
- Zalijte bílým vínem a míchejte, dokud se víno neodpaří. Poté začněte postupně přilévat horký vývar nebo vodu, vždy přilijte jednu sběračku a často míchejte. Jakmile se tekutina vsákne do rýže, přilijte další sběračku.
- Až spotřebujete vývar nebo vodu, přilijte k rýži rajčatové pyré Mutti PASSATA. Rizoto osolte a opepřete a vařte na mírném až středním ohni, až bude rýže uvařená al dente, tedy na skus (neměla by být rozvařená, ale stále by měl střed zrnka být trochu tužší). Pokud je potřeba více tekutiny, přilévejte případně další horkou vodu. Na konci vaření by mělo být rizoto stále tekuté.
- Jakmile je rýže hotová, hrnec odstavte z ohně a vmíchejte kostičky másla a najemno nastrouhaný parmazán.
- Rizoto servírujte do hlubokých talířů, navrch naneste marinované ančovičky a ihned podávejte.
Rajčatové rizoto s marinovanými ančovičkami 2 Zdroj: Klára Michalová