Rajčatové risotto s marinovanými ančovičkami
Zdroj: Klára Michalová
Rajčatové risotto s marinovanými ančovičkami
Zdroj:
Klára Michalová
Zkuste připravit zajímavé italské "risotto" s tomatovou passatou, které chuťově vystřelí do nebes velmi výrazné marinované ančovičky. A nezapomňte na základní pravidlo podávání rizota! Musí se podávat horké, ideálně na nahřátých talířích, aby si zachovalo svou krémovou, až tekutou konzistenci.
Další recepty z konzervovaných rajčat najdete v tomto speciálu:
Postup přípravy
-
Nejprve namarinujte ančovičky. Filátka ančoviček pokrájejte na malé kousky a dejte do mističky. Přilijte červený vinný ocet a olivový olej a přimíchejte najemno nasekaný česnek a nasekané lístky hladkolisté petržele. Vše promíchejte a nechte zatím stranou.
-
Drůbeží vývar nebo vodu ohřejte, aby byla horká.
-
V kastrolu nebo hlubší pánvi rozpalte olej a orestujte na něm cibuli nakrájenou najemno dosklovata, neměla by zhnědnout. Přisypte rýži a restujte, až bude rýže horká a obalená tukem, takže jakoby zprůsvitní.
-
Zalijte bílým vínem a míchejte, dokud se víno neodpaří. Poté začněte postupně přilévat horký vývar nebo vodu, vždy přilijte jednu sběračku a často míchejte. Jakmile se tekutina vsákne do rýže, přilijte další sběračku.
-
Až spotřebujete vývar nebo vodu, přilijte k rýži rajčatové pyré Mutti PASSATA. Rizoto osolte a opepřete a vařte na mírném až středním ohni, až bude rýže uvařená al dente, tedy na skus (neměla by být rozvařená, ale stále by měl střed zrnka být trochu tužší). Pokud je potřeba více tekutiny, přilévejte případně další horkou vodu. Na konci vaření by mělo být rizoto stále tekuté.
-
Jakmile je rýže hotová, hrnec odstavte z ohně a vmíchejte kostičky másla a najemno nastrouhaný parmazán.
-
Rizoto servírujte do hlubokých talířů, navrch naneste marinované ančovičky a ihned podávejte.
Rajčatové rizoto s marinovanými ančovičkami 2
Zdroj: Klára Michalová
Rajčatové rizoto s marinovanými ančovičkami 2
Zdroj:
Klára Michalová