Suroviny
- římský salát (nebo little gem, podélně rozkrojený) 6–8 srdíček
- olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Dokončení
- česnek 2 stroužky
- ančovička (filátka ) 4 ks
- dijonská hořčice 2–3 lžíce
- balzamikový ocet 1 lžíce
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- olivový olej 120 ml
- worcesterová omáčka 1 lžička
- strouhaný parmazán 1 hrst
- sůl špetka
- čerstvě namletý pepř (černý,podle chuti)
Postup přípravy
- Na zálivku rozmixujte ančovičky, česnek, hořčici, worcesterskou omáčku a ocet. Pak přidejte citronovou šťávu a opět rozmixujte. Směs seškrabte ze stěn nádoby, motor nechte puštěný na nízké otáčky a pomalu přikapávejte olivový olej. Mixujte, až vznikne hustá emulze. Opět ji seškrabte ze stěn nádoby, osolte, opepřete, přidejte parmazán a znovu důkladně rozmixujte. Zálivku nechte vychladit.
- Gril rozpalte na střední teplotu. Půlky salátu potřete olivovým olejem, osolte je a opepřete. Grilujte je z každé strany 2 až 3 minuty, až budou hezky opečené.
- Na každou porci dejte na talíř dvě půlky salátu a zakapejte vychladlou zálivkou. Můžete ještě ozdobit hoblinkami parmazánu či proužky ančoviček.