Suroviny
- římský salát nebo little gem, podélně rozkrojený 6–8 srdíček
- Olivový olej
- sůl a čerstvě namletý pepř
Dokončení
- Česnek 2 stroužky
- filátka ančoviček 4 ks
- dijónská hořčice 2–3 lžíce
- balzamikový ocet 1 lžíce
- šťáva z 1/2 citronu
- Olivový olej 120 ml
- Worcestrová omáčka 1 lžička
- špetka soli
- čerstvě namletý černý pepř podle chuti
- nastrouhaný parmazán 1 hrst
Postup přípravy
- Na zálivku rozmixujte ančovičky, česnek, hořčici, worcesterskou omáčku a ocet. Pak přidejte citronovou šťávu a opět rozmixujte. Směs seškrabte ze stěn nádoby, motor nechte puštěný na nízké otáčky a pomalu přikapávejte olivový olej. Mixujte, až vznikne hustá emulze. Opět ji seškrabte ze stěn nádoby, osolte, opepřete, přidejte parmazán a znovu důkladně rozmixujte. Zálivku nechte vychladit.
- Gril rozpalte na střední teplotu. Půlky salátu potřete olivovým olejem, osolte je a opepřete. Grilujte je z každé strany 2 až 3 minuty, až budou hezky opečené.
- Na každou porci dejte na talíř dvě půlky salátu a zakapejte vychladlou zálivkou. Můžete ještě ozdobit hoblinkami parmazánu či proužky ančoviček.