návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Coleslaw - nejoblíbenější americký salát z českých surovin

Coleslaw  ̶  nejoblíbenější americký salát
Autor: iStock Coleslaw ̶ nejoblíbenější americký salát
V USA oblíbený salát s východoevropsky znějícím jménem ve skutečnosti pocházející z Nizozemí. Znáte něco více “amerického”? A přesně do filosofie rychlých občerstvení a barbecue zapadá: je výtečný a zcela jednoduchý. Naučíme vás ten pravý i jeho variace.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Je léto a vy potřebujete parťáka k masu, které už chytá barvu na grilu. Nebo lehkou večeři, u které nestrávíte mládí. Něco svěžího, rychlého a s efektem “čím déle v lednici, tím lepší”. Vaše volba musí být salát coleslaw. Češi ho znají hlavně díky KFC, ale udělejte si ho doma a nebudete chtít jinak.

V severní Americe se poprvé tento salát objevil v roce 1785, když ho s sebou přivezli holandští přistěhovalci. Jeho jméno ve skutečnosti pochází z holandského slova ''koolsla'', což je zkrácenou verzí od ''koolsalade'', v překladu znamená přesně to, co to je - zelný salát. Není divu, že se díky své jednoduchosti a skvělé chuti rozšířil a stal se jedním z nejpopulárnějších amerických salátů.

Základní coleslaw

Coleslaw  ̶  nejoblíbenější americký salát  Foto:

• malá hlávka bílého zelí

• 1 bílá cibule

• 1 velká mrkev

• 1/4 celeru

• 1 lžíce soli

• 3 lžíce cukru

• 2 lžíce octa

• 100 ml smetany

• 200 ml majonézy

• pepř dle chuti

Zelí nakrouhejte na nudličky a prosolte. Nechte chvíli stát, aby pustilo vodu a co nejlépe vymačkejte tekutinu. Pak nastrouhejte na nudličky mrkev a celer, cibuli nakrájejte na tenké plátky a vše poctivě promíchejte. V misce smíchejte ingredience na zálivku a vše spojte dohromady. Salát dejte do lednice alespoň na pár hodin, nejlépe do druhého dne.

Červený coleslaw s jablkem

Coleslaw  ̶  nejoblíbenější americký salát  Foto:

• malá hlávka červeného zelí

• 1 červená cibule

• 1 velká mrkev

• 2 stonky řapíkatého celeru

• 1 velké kyselé jablko

• šťáva z poloviny citronu

• 3 lžíce hnědého cukru

• 1 lžíce soli

• 1 lžíce jablečného octa

• 250 ml majonézy (lze doplnit kysanou smetanou)

Postup je totožný, jako u puristické verze salátu, řapíkatý celer nakrájejte na jemné půlměsíčky.

Coleslaw s plísňovým sýrem a vlašskými ořechy

Coleslaw  ̶  nejoblíbenější americký salát  Foto:

• malá hlávka bílého zelí

• 1 bílá cibule

• 1 velká mrkev

• 1/4 celeru

• 1 lžíce soli

• 3 lžíce cukru

• 2 lžíce octa

• lžíce kysané smetany

• 200 ml majonézy

• šálek rozdrobeného plísňového sýra

• 1/2 šálku nadrcených vlašských ořechů

• pepř dle chuti

Zelí nakrouhejte na nudličky a prosolte, až zelí pustí šťávu, co nejlépe vymačkejte tekutinu. Nastrouhejte na nudličky mrkev a celer i cibuli, vše dobře promíchejte. V misce smíchejte ingredience na zálivku a vše spojte dohromady. Do salátu přidejte rozdrobený plísňový sýr a ořechy, opět vše zamíchejte a spojte. Salát dejte do lednice alespoň na pár hodin, nejlépe do druhého dne.

Autor: Kamila Ulčová

Zkuste i další variace na zelný salát: 

 

Související témata: škola vaření , jak na to , zelný salát , coleslaw , americká kuchyně , recepty ze zelí
Reklama