Suroviny
- zelí (zelené, nakrouhané) 4 hrnky
- červené zelí ( nakrouhané) 2 hrnky
- mrkev (na tenké nudličky) 1 hrnek
Dresink
- majonéza (kvalitní ) 3/4 hrnku
- dijonská hořčice 2 lžičky
- bílý vinný ocet (nebo jablečný ocet) 1 lžíce
- cukr krupice (nebo med) 2 lžičky
- semínka (celerová,nemusí být) 1/2 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
PRIMA TIPY, JAK NA NEJLEPŠÍ SALÁT COLESLAW:
- Coleslaw můžete připravit pouze ze zeleného zelí. Mrkev dodá další chuť a strukturu, červené zelí zase barvu. Někdo do salátu přidává také nastrouhanou cibuli, ale to udělejte pouze v případě, že salát obratem sníte, cibule má tendenci rychle zkysnout.
- Existuje také varianta coleslawu, ve kterém je místo majonézového dresinku použitá jednoduchá octová zálivka, která se připravuje pouze z octa, oleje, cukru, soli a pepře.
- Coleslaw je výborný i odleželý, takže zbytek po grilovačce můžete uložit do lednice a vzít si ho s sebou druhý den do práce k obědu. Díky tomu, že je vyrobený z tvrdé zeleniny, zůstává příjemně křupavý.
Postup přípravy
- Zelí nakrouhejte najemno, mrkev oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké julienne nudličky.
- V misce smíchejte všechny ingredience na dresink, přidejte ho do mísy k zelenině a ručně dobře promíchejte a lehce zeleninu promačkejte, aby mírně změkla. Nechte odležet minimálně půl hodiny, ideálně 2 hodiny nebo klidně přes noc.
- Před podáváním ještě promíchejte.
Ze zbylého zelí můžete připravit výtečnou čalamádu s mrkví a paprikou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE