Těsto
- hladká žitná mouka (celozrnná, např. Pernerka) 400 g
- kakao (holandského typu) 100 g
- sůl 1 velká špetka (6 g)
- cukr krupice 150 g
- sušené droždí 1 sáček
- vanilka (nebo vanilkový extrakt)
- citronová kůra z 1 citronu
- plnotučné mléko 200 ml
- žloutek 4 ks
- máslo (v pokojové teplotě) 70 g
- čokolada (nasekaná – bílá, mléčná, tmavá – dle chuti – dovnitř bochánku) 100 g
Čokoládová poleva
- čokolada (vysokoprocentní) 100 g
- smetana ke šlehání 50 ml
Postup přípravy
- Do mísy prosejte mouku s droždím, přidejte všechny sypké suroviny a promíchejte. Poté přidejte mléko, žloutky a zadělejte těsto.
- Do těsta přidejte máslo pokojové teploty a zapracujte. Těsto nechte na teplém místě kynout cca 40 minut.
- Po vykynutí do těsta ještě vmíchejte nasekanou čokoládu. Vytvořte bochánek a dejte ho na plech ještě cca 20 minut kynout.
- Těsto potřete žloutkem. Navrchu nastřihněte do kříže. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut.
- Bochánek polijte čokoládovou polevou a ozdobte nasekanou čokoládou.
Vyzkoušejte také recept na tradiční kynutý mazanec podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE