Suroviny
- měkký tvaroh (v alobalu) 500 g
- vejce 2 ks
- polohrubá mouka 80 g + na obalení
- cukr krupice 3 zarovnané lžíce
- sůl 1 špetka
- řepkový olej (na opékání)
K podávání
- džem
- zakysaná smetana (nebo bílý jogurt)
- ovoce
Postup přípravy
- Tvaroh rozmačkejte vidličkou v misce. Přidejte vejce a umíchejte dohladka. Přisypte mouku, cukr a špetku soli a vařečkou nebo rukou vypracujte tužší kompaktní těsto.
- Pánev rozehřejte a zlehka potřete olejem. Do hlubokého talíře vsypte polohrubou mouku na obalení.
- Lžící odkrajujte z těsta kousky, tvarujte z nich kopečky a ty obrácenou stranou lžíce rozmáčkněte do tvaru vyšší placičky. Obalte ji zlehka v mouce a opékejte dozlatova z obou stran, zhruba 2 minuty z každé.
- Podávejte s džemem, jogurtem, smetanou či ovocem.
Inspirujte se dalšími recepty na sladké placky a lívance