Suroviny
- vejce (velká) 3 ks
- mléko 140 ml
- hladká mouka 115 g
- bílý jogurt (hustý) 1 ks
- borůvkový džem
- javorový sirup (nebo zlatý sirup)
- sůl špetka
- máslo (na smažení) 1 lžíce
- máta (na ozdobu)
Postup přípravy
- Rozklepněte vejce a oddělte žloutky a bílky. Žloutky dejte do mísy, bílky do šlehače. Ke žloutkům přidejte kypřicí prášek s mlékem a vše prošlehejte metlou. Pak přisypte mouku a umíchejte pěkné těsto. Ušlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh a zlehka ho vmíchejte do těsta.
- Rozpalte nepřilnavou pánev se lžící másla a naběračkou vlijte do pánve těsto. Můžete tvořit malé či velké lívance, záleží na náladě. Opékejte dozlatova z obou stran.
- Na talíř naskládejte lívance po pěti kusech a přelijte je zlatým nebo javorovým sirupem. Navrch dejte lžící dva nočky hustého, nejlépe řeckého jogurtu a na něj pak lžíci borůvkového džemu. Zasypte porci nasekanými lístky máty a podávejte.
Prima tip: Základní lívance můžete ochucovat jakýmkoliv džemem, sezonním ovocem, čokoládou, dušenými jablky, dokonce se dají připravit i naslano s pancettou nebo sázeným vejcem.