Suroviny
- vejce (velká bílky a žloutky oddělené) 2 ks
- bílek (z velkých vajec) 2 ks
- citronová šťáva 1/2 lžičky
- cukr krupice 6 lžic
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- plnotučné mléko (lze i Lehké ráno bez laktózy, Mlékárna Kunín, v pokojové teplotě) 60 ml
- máslo (rozpuštěné, bezlaktózové) 2 lžíce
- hladká mouka (bezlaktózová) 6 lžic
- sůl 1/2 lžičky
- sůl špetka
Postup přípravy
- Do zcela čisté mísy dejte 4 bílky, citronovou šťávu a sůl a při střední rychlosti šlehejte elektrickými metlami do pěny. Šlehejte dál a postupně přidávejte 5 lžic cukru, až vznikne pevný, lesklý sníh.
- Připravte nepřilnavou pánev a postavte ji na střední stupeň, aby se rozehřála.
- V malé misce prošlehejte žloutky se zbylým cukrem a vanilkou do světlé hladké směsi. Vmíchejte k ní mléko, máslo a sůl.
- Ke žloutkům teď vmíchejte mouku a prášek do pečiva. Po částech zlehka zatírejte sníh, opatrně, aby nespadl. Zatřete ho, aby nebyl vidět, ale směs nepřešlehejte.
- Tukem vymažte kovové kroužky o průměru 10 cm a postavte je do pánve, nechte asi minutu zahřívat. Rozdělte do nich těstíčko a do prostoru mezi kroužky kápněte trochu vody (vznikající pára podpoří kyprost lívanečků).
- Pánev přikryjte pokličkou a lívanečky pečte 5 až 7 minut, až vyběhnou a na povrchu těsta budou vidět bublinky. Pak je i s kroužky opatrně obraťte a přikryté pečte ještě asi 3 minuty. Těsto se bude ještě trochu chvět, ale bude na dotek pružné – máte hotovo! Opatrně je vyjměte z kroužků a podávejte.
PRIMA TIP: Lívanečky podávejte třeba s čerstvým ovocem, mascarpone, kouskem utřeného másla nebo jen poprášené moučkovým cukrem a zakápnuté javorovým sirupem či medem. Pro přípravu receptu lze zvolit všechny suroviny v bezlaktózové variantě.
- Pokud hledáte lahodnou alternativu mléka bez laktózy, tak pro vás máme to pravé. Vyzkoušejte Lehké ráno – čerstvé mléko bez laktózy z Mlékárny Kunín. Rozhodně vám dostane jeho přirozená chuť a barva. Je lehce stravitelné, vhodné pro různé úrovně laktózové intolerance.