Na brioškové těsto
Navíc
- rostlinný tuk (na vymazání formy)
- mouka (na práci)
- žloutek 1
- voda 1 lžíce
Toto pečivo je ideální nejen ke sladkým marmeládám, ale i k sýru, jako např. zralému brié nebo camembertu, smetanově pikantní gorgonzole nebo čerstvému kozímu sýru.
Postup přípravy
- Na kvásek mírně ohřejte mléko, smíchejte je s cukrem a droždím a lžičkou vmíchejte mouku. Kvásek přikryjte a nechte 20 minut kynout.
- Na brioškové těsto přidejte do kvásku mouku, vejce a sůl. Těsto hněťte (robotem na pomalý stupeň). Přitom po lžičkách přidávejte máslo. Těsto hněťte dalších 5 minut (robotem na střední stupeň).
- Hotové těsto přikryjte a nechte při pokojové teplotě kynout 20 minut, pak je na dalších 30 minut vložte do chladničky.
- Mezitím muffinový plech důkladně vytřete tukem. Vychlazené těsto stočte a rozdělte na dvanáct dílů. Z každého odeberte asi jednu třetinu a vytvarujte z ní malé kuličky. Zbytek jako velký bochánek vložte do muffinového plechu a shora trochu stlačte. Nahoru umístěte menší bochánek.
- Tímto způsobem zpracujte na briošky celé těsto. Poté formu přikryjte a těsto nechte 15 minut kynout.
- Mezitím předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušné pečení se nedoporučuje). Žloutek s vodou rozšlehejte a směsí potřete briošky. Ty pak v horké troubě (uprostřed) pečte 15–20 minut dozlatova.
- Plech vyjměte z trouby. Když briošky trochu zchladnou, vyjměte je z důlků a nechte na kuchyňské mřížce úplně vychladnout.
- Varianty: Těsto se dá klidně péct vcelku v obdélníkové formě. Z vychlazeného těsta vytvarujte podélný bochníček a vložte jej do vymaštěné formy. Po 15minutovém kynutí jej pečte dozlatova 35–40 minut v troubě předehřáté na 180 °C (horkovzdušné pečení se nedoporučuje).
- Briošky získají zvlášť jemnou a ořechovou chuť, když formu nebo důlky vysypete sezamem místo moukou.