redakce Prima FRESH

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Moje hodnocení
1x

V původním francouzském provedení jsou brioches jakési kónické buchty završené ikonickou kuličkou – vypadají tak trochu jako bachraté jeptišky. Jsou z hutného máslového těsta a jejich přípravě se věnuje láskyplná pozornost. Tady mají trochu jiný tvar, báječnou skořicí vonící náplň a ještě pikantní polevu. Skvostné těsto ale zůstalo, image je ovšem o kapku víc cool.

12 porcí
60 minut
francouzská

Těsto

Náplň

Poleva

Postup přípravy

  1. V míse nebo nádobě robotu promíchejte vodu s droždím a cukrem. Při nízké rychlosti promíchejte, až se spojí, a pak nechte asi 5 až 10 minut stát, až droždí zpění.
  2. Přidejte mléko, vejce, mouku, sůl a máslo. Hnětacím hákem nebo ručně promíchejte, až se těsto spojí, v robotu to bude za 3 až 5 minut. Těsto pak vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a prohněťte ho, až bude hladké a pružné.
  3. Vytvarujte do koule, vložte do olejem vymazané velké mísy, přetáhněte fólií a nechte na teplém místě 1 až 2 hodiny stát, až těsto zdvojnásobí objem.
  4. Mezitím připravte náplň. V míse promíchejte cukr, skořici a sůl.
  5. Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučenou plochu a vyválejte ho na obdélník zhruba 23 x 60 cm. Potřete máslem, má být téměř rozpuštěné, pak rovnoměrně posypte skořicovým cukrem, posypku lehce vtlačujte do másla.
  6. Z delší strany nadzdvihněte okraj těsta a pak těsto pevně stočte, v okrajích stlačte, aby se spojily. Roládu pak položte na plechy vyložený papírem na pečení. Ostrými kuchyňskými nůžkami pak roládu šikmo nastřihujte až téměř ke spodku těsta. chcete-li, můžete řezy pootočit proti sobě. Pak přikryjte pečicím papírem a dejte na noc ledničky.
  7. Troubu předehřejte na 180 °C. Řezy potřete rozpuštěným máslem, vložte do trouby a pečte 20 až 25 minut, až lehce zezlátnou.
  8. Podávejte nejlépe horké, zakapané polevou umíchanou z uvedených surovin.
PRIMA TIP: Namísto volně pečených řezů můžete těsto připravit stejně včetně nakrájení a pak ho vložit i papírem na pečení do dvou chlebíčkových forem a lehce ho do nich vtlačit. Nechte také přes noc v chladu. Ve formách pečte 45 až 50 minut.

Vyzkoušejte francouzský tvarohový koláč s mákem podle návodného videoreceptu s Karolínou Kamberskou

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty