Těsto
- mléko 120 ml
- voda (teplá) 60 ml
- sušené droždí 7 g
- cukr krupice 3 lžíce
- vejce 3 ks
- hladká mouka asi 500 g + na pomoučení
- sůl (jemná) 1 a 1/2 lžičky
- máslo (změklé) 170 g
- olej (na vymazání)
Náplň
- cukr krupice (přírodní) 100 g
- mletá skořice 1 lžíce
- sůl (jemná) 1 špetka
- máslo (změklé) 85 g
Poleva
- krémový sýr (nebo žervé) 60 g
- moučkový cukr 120 g
- mléko (nebo smetana) 1–2 lžíce
- vanilkový extrakt 1 lžička
Postup přípravy
- V míse nebo nádobě robotu promíchejte vodu s droždím a cukrem. Při nízké rychlosti promíchejte, až se spojí, a pak nechte asi 5 až 10 minut stát, až droždí zpění.
- Přidejte mléko, vejce, mouku, sůl a máslo. Hnětacím hákem nebo ručně promíchejte, až se těsto spojí, v robotu to bude za 3 až 5 minut. Těsto pak vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a prohněťte ho, až bude hladké a pružné.
- Vytvarujte do koule, vložte do olejem vymazané velké mísy, přetáhněte fólií a nechte na teplém místě 1 až 2 hodiny stát, až těsto zdvojnásobí objem.
- Mezitím připravte náplň. V míse promíchejte cukr, skořici a sůl.
- Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučenou plochu a vyválejte ho na obdélník zhruba 23 x 60 cm. Potřete máslem, má být téměř rozpuštěné, pak rovnoměrně posypte skořicovým cukrem, posypku lehce vtlačujte do másla.
- Z delší strany nadzdvihněte okraj těsta a pak těsto pevně stočte, v okrajích stlačte, aby se spojily. Roládu pak položte na plechy vyložený papírem na pečení. Ostrými kuchyňskými nůžkami pak roládu šikmo nastřihujte až téměř ke spodku těsta. chcete-li, můžete řezy pootočit proti sobě. Pak přikryjte pečicím papírem a dejte na noc ledničky.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Řezy potřete rozpuštěným máslem, vložte do trouby a pečte 20 až 25 minut, až lehce zezlátnou.
- Podávejte nejlépe horké, zakapané polevou umíchanou z uvedených surovin.
PRIMA TIP: Namísto volně pečených řezů můžete těsto připravit stejně včetně nakrájení a pak ho vložit i papírem na pečení do dvou chlebíčkových forem a lehce ho do nich vtlačit. Nechte také přes noc v chladu. Ve formách pečte 45 až 50 minut.
Vyzkoušejte francouzský tvarohový koláč s mákem podle návodného videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE