Suroviny
- hladká mouka 250 g
- vejce 1 ks
- jedlá soda 1 lžička
- máslo 250 g
- med (květový, pastový) 2 lžíce
- moučkový cukr 100 g
- sladké kondenzované mléko (karamelové) 200 g
- mandle 50 g
- vlašské ořechy 20 g
- sušené rozinky 20 g
- rum 1 lžička
Postup přípravy
- Z mouky, vejce, sody, 30 g másla a medu vypracujte hladké těsto, které vyválejte, dejte na plech a pečte v troubě na 180 °C dozlatova. Těsto nechte vychladnout a rozmixujte ho v mixéru najemno. Malou část rozmixovaného těsta nechte stranou na obalování.
- Zbylé máslo rozpusťte a utřete se salkem do hladkého krému, do kterého přidejte nasekané mandle bez slupky, nasekané vlašské ořechy a namočené hrozinky v rumu. Vše smíchejte s rozmixovaným těstem a vytvarujte kuličky, které obalte ve zbytku rozmixovaného těsta.
PRIMA TIP: Blanšírované mandle snadno a rychle. Mandle vložte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Jakmile se začne voda vařit, mandle sceďte, vložte do ledové vody a oloupejte.
Medové kuličky jsme připravili z medu květového pastového, který pochází z rodinné včelí farmy Františka Vostoupala z Jihočeského kraje. Díky své chuti a kvalitě získal v roce 2022 ocenění Regionální potravina.