Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?
Super výběr receptů na nejlepší vepřovou pečeni

Vepřová pečeně je kus masa, který se na vepříkovi nachází mezi krkovicí a kýtou podél páteře. Je to libový kus masa, který lze koupit také jako kotletu, ať už s kostí, nebo bez a občas narazíte i na pečeni s tukovým krytím. Tu lze jen doporučit, díky němu nebude výsledná pečínka suchá a bude mít i lepší chuť.
Zatíco vepřová pečeně je název kusu masa, vepřová pečínka je výraz pro pokrm, který patří k pokladům české kuchyně. Oblíbené nedělní či slavnostní jídlo můžete pojmout různě. Klasika je na smetaně, ale skvělá je i s knedlíkem a různými omáčkami, lehčí varianta je pečení na zelenině. Nebo zkuste importovanou variantu z Itálie, vepřovou pečeni v mléce s voňavými bylinkami.
Nemusíte se ani držet striktně vepřové pečeně, pečínku můžete připravit i z plecka nebo krkovice.
Hitem poslední doby je také maso trhané, které se nejprve upeče v celku a poté se natrhá na vlákna vidličkami a smíchá s vypečenou šťávou nebo s různými omáčkami.
A výborné jsou i vepřové rolády, díky náplni získá maso další chuť.