Suroviny
- vepřové koleno 1 ks
 - cibule (střední) 1 ks
 - česnek 2–3 stroužky
 - černé pivo 250 ml
 - med 2 lžíce
 - dijonská hořčice 1 lžíce
 - grilovací koření (bez soli) 1 lžíce
 - sůl
 - pepř (čerstvě namletý)
 - slunečnicový olej
 
    
    
Postup přípravy
- Nejprve připravte marinádu. V tlustostěnné pánvi nebo hrnci na troše oleje osmažte najemno nakrájenou cibulku. Až začne zlátnou, přidejte na plátky nakrájené stroužky česneku a společně smažte necelou minutu. Nyní přisypte grilovací koření a ihned vše zalijte pivem. Do této směsi přidejte med a hořčici, osolte ji a opepřete. Marinádu vařte asi 10 minut.
 - Troubu předehřejte na 110 °C.
 - Mezitím kůži na vepřovém kolenu nakrojte tak, aby řezy tvořily mřížku. Maso důkladně osolte a opepřete.
 - Připravte si litinový pekáč s pokličkou a dejte do něho vepřové koleno. To nyní přelijte marinádou a dejte ho péct na 6 hodin (klidně přes noc).
 - Po této době by mělo být maso úplně měkké. Nyní sundejte pokličku, zvyšte teplotu pečení na 200 °C a koleno dopečte pod grilem tzv. na barvu – trvá to asi 30 minut, maso během tohoto dopékání přelévejte výpekem.
 - Hotové koleno servírujte s čerstvým chlebem, strouhaným křenem, hořčicí a kyselou okurkou.
 
Vyzkoušejte také vepřové koleno pomalu pečené na černém pivě a zelenině podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE