Suroviny
- vepřové koleno 1 ks
- střední cibule 1 ks
- Česnek 2–3 stroužky
- černé pivo 250 ml
- Med 2 lžíce
- dijónská hořčice 1 lžíce
- grilovací koření bez soli 1 lžíce
- sůl, pepř
- Slunečnicový olej
Postup přípravy
- Nejprve připravte marinádu. V tlustostěnné pánvi nebo hrnci na troše oleje osmažte najemno nakrájenou cibulku. Až začne zlátnou, přidejte na plátky nakrájené stroužky česneku a společně smažte necelou minutu. Nyní přisypte grilovací koření a ihned vše zalijte pivem. Do této směsi přidejte med a hořčici, osolte ji a opepřete. Marinádu vařte asi 10 minut.
- Troubu předehřejte na 110 °C.
- Mezitím kůži na vepřovém kolenu nakrojte tak, aby řezy tvořily mřížku. Maso důkladně osolte a opepřete.
- Připravte si litinový pekáč s pokličkou a dejte do něho vepřové koleno. To nyní přelijte marinádou a dejte ho péct na 6 hodin (klidně přes noc).
- Po této době by mělo být maso úplně měkké. Nyní sundejte pokličku, zvyšte teplotu pečení na 200 °C a koleno dopečte pod grilem tzv. na barvu – trvá to asi 30 minut, maso během tohoto dopékání přelévejte výpekem.
- Hotové koleno servírujte s čerstvým chlebem, strouhaným křenem, hořčicí a kyselou okurkou.