Suroviny
- vepřové koleno 1 ks
- cibule (střední) 1 ks
- česnek 2–3 stroužky
- černé pivo 250 ml
- med 2 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžíce
- grilovací koření (bez soli) 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- slunečnicový olej
Postup přípravy
- Nejprve připravte marinádu. V tlustostěnné pánvi nebo hrnci na troše oleje osmažte najemno nakrájenou cibulku. Až začne zlátnou, přidejte na plátky nakrájené stroužky česneku a společně smažte necelou minutu. Nyní přisypte grilovací koření a ihned vše zalijte pivem. Do této směsi přidejte med a hořčici, osolte ji a opepřete. Marinádu vařte asi 10 minut.
- Troubu předehřejte na 110 °C.
- Mezitím kůži na vepřovém kolenu nakrojte tak, aby řezy tvořily mřížku. Maso důkladně osolte a opepřete.
- Připravte si litinový pekáč s pokličkou a dejte do něho vepřové koleno. To nyní přelijte marinádou a dejte ho péct na 6 hodin (klidně přes noc).
- Po této době by mělo být maso úplně měkké. Nyní sundejte pokličku, zvyšte teplotu pečení na 200 °C a koleno dopečte pod grilem tzv. na barvu – trvá to asi 30 minut, maso během tohoto dopékání přelévejte výpekem.
- Hotové koleno servírujte s čerstvým chlebem, strouhaným křenem, hořčicí a kyselou okurkou.
Vyzkoušejte také vepřové koleno pomalu pečené na černém pivě a zelenině podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE