Pečené vepřové ocásky s chlupatým knedlíkem a špenátem

Moje hodnocení
5x

Věděli jste, že vepřové ocásky patří mezi tradiční české pokrmy? Toto maso je velice křehké a měkké, opravdu si na něm pochutnáte. K tomu uvařte přílohu v podobě chlupatých knedlíků se špenátem. Rozhodně je o co stát!

4 porce
120 minut
česká

Suroviny

  • vepřové ocásky 2 ks
  • cibule (velká cibule) 1 ks
  • česnek 1 palice
  • sůl
  • celý kmín 1 lžíce
  • rozmarýn (čerstvý rozmarýn) 2 snítky
  • jablka (jablko) 1 ks (nemusí být)
  • sádlo 1 lžička

Špenát

Chlupaté knedlíky

Postup přípravy

  1. Nejprve si dejte péct maso. Dno litinového hrnce nebo pekáče vymažte sádlem.
  2. Na měsíčky nasekejte cibuli a dejte ji do hrnce, přidejte na osminky nakrájené jablko a na polovinu rozříznutou palici česneku.
  3. Maso omyjte, osušte a vrstvu tuku nakrojte do mřížky. Důkladně ho osolte, dejte ho hrnce na cibuli, posypte kmínem, přidejte rozmarýn a přiklopte poklicí.
  4. Dejte péct do horkovzdušné trouby na 170 °C na cca 100–120 minut, dokud zcela nezměkne. Během pečení ho přelévejte výpekem.
  5. Během pečení masa si připravte chlupaté knedlíky. Nejprve 300 g brambor dejte vařit ve slupce do změknutí. Pak je slijte a nechte je zcela zchladnout.
  6. Poté 600 g syrových brambor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Zamíchejte do nich asi lžičku soli.
  7. Nastrouhané brambory přendejte do plátýnka nebo gázoviny a pořádně je vymačkejte a zbavte vody. Vymačkané brambory dejte do mísy a přidejte k nim uvařené brambory, které buď také nastrouhejte nebo namačkejte před drtič brambor.
  8. Přidejte vejce a hrubou mouku a bramborové těsto zamíchejte. Vznikne lepivá směs. Pomocí dvou lžic nebo lžíce a dlaně tvořte noky, které ve třech várkách vařte v osolené vroucí vodě (moc je neuhlazujte, aby si zachovaly charakteristickou „chlupatost“). Vždy, když vyplavou na hladinu, vařte je ještě asi dvě minuty.
  9. Špenát si připravte následovně (je ideální, když ho necháte předem trochu rozmrazit): v hrnci na másle zpěňte na plátky nasekaný česnek.
  10. Přidejte k němu rozmražený špenát a pod pokličkou ho duste na mírném ohni asi 5 minut.
  11. Smetanu rozmíchejte s hladkou moukou a vlijte ji do špenátové směsi. Znovu společně provařte a nakonec špenát osolte dle chuti.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Coolinářka


Přečtěte si také

Recepty