Pečené vepřové ocásky s chlupatým knedlíkem a špenátem
Zdroj: Coolinářka
Pečené vepřové ocásky s chlupatým knedlíkem a špenátem
Zdroj:
Coolinářka
Věděli jste, že vepřové ocásky patří mezi tradiční české pokrmy? Toto maso je velice křehké a měkké, opravdu si na něm pochutnáte. K tomu uvařte přílohu v podobě chlupatých knedlíků se špenátem. Rozhodně je o co stát!
Postup přípravy
-
Nejprve si dejte péct maso. Dno litinového hrnce nebo pekáče vymažte sádlem.
-
Na měsíčky nasekejte cibuli a dejte ji do hrnce, přidejte na osminky nakrájené jablko a na polovinu rozříznutou palici česneku.
-
Maso omyjte, osušte a vrstvu tuku nakrojte do mřížky. Důkladně ho osolte, dejte ho hrnce na cibuli, posypte kmínem, přidejte rozmarýn a přiklopte poklicí.
-
Dejte péct do horkovzdušné trouby na 170 °C na cca 100–120 minut, dokud zcela nezměkne. Během pečení ho přelévejte výpekem.
-
Během pečení masa si připravte chlupaté knedlíky. Nejprve 300 g brambor dejte vařit ve slupce do změknutí. Pak je slijte a nechte je zcela zchladnout.
-
Poté 600 g syrových brambor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Zamíchejte do nich asi lžičku soli.
-
Nastrouhané brambory přendejte do plátýnka nebo gázoviny a pořádně je vymačkejte a zbavte vody. Vymačkané brambory dejte do mísy a přidejte k nim uvařené brambory, které buď také nastrouhejte nebo namačkejte před drtič brambor.
-
Přidejte vejce a hrubou mouku a bramborové těsto zamíchejte. Vznikne lepivá směs. Pomocí dvou lžic nebo lžíce a dlaně tvořte noky, které ve třech várkách vařte v osolené vroucí vodě (moc je neuhlazujte, aby si zachovaly charakteristickou „chlupatost“). Vždy, když vyplavou na hladinu, vařte je ještě asi dvě minuty.
-
Špenát si připravte následovně (je ideální, když ho necháte předem trochu rozmrazit): v hrnci na másle zpěňte na plátky nasekaný česnek.
-
Přidejte k němu rozmražený špenát a pod pokličkou ho duste na mírném ohni asi 5 minut.
-
Smetanu rozmíchejte s hladkou moukou a vlijte ji do špenátové směsi. Znovu společně provařte a nakonec špenát osolte dle chuti.
Pečené vepřové ocásky s chlupatým knedlíkem a špenátem 2
Zdroj: Coolinářka
Pečené vepřové ocásky s chlupatým knedlíkem a špenátem 2
Zdroj:
Coolinářka