Suroviny
Špenát
- špenát (mražený sekaný ) 400 g
- máslo 1 lžíce
- smetana 100 ml
- česnek 1 stroužek
- hladká mouka 1 lžička
Chlupaté knedlíky
- brambory (typu C,ve slupce) 300 g
- brambory (syrové,typu C) 600 g
- vejce 1 ks
- hrubá mouka cca 250 g
- sůl
Postup přípravy
- Nejprve si dejte péct maso. Dno litinového hrnce nebo pekáče vymažte sádlem.
- Na měsíčky nasekejte cibuli a dejte ji do hrnce, přidejte na osminky nakrájené jablko a na polovinu rozříznutou palici česneku.
- Maso omyjte, osušte a vrstvu tuku nakrojte do mřížky. Důkladně ho osolte, dejte ho hrnce na cibuli, posypte kmínem, přidejte rozmarýn a přiklopte poklicí.
- Dejte péct do horkovzdušné trouby na 170 °C na cca 100–120 minut, dokud zcela nezměkne. Během pečení ho přelévejte výpekem.
- Během pečení masa si připravte chlupaté knedlíky. Nejprve 300 g brambor dejte vařit ve slupce do změknutí. Pak je slijte a nechte je zcela zchladnout.
- Poté 600 g syrových brambor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Zamíchejte do nich asi lžičku soli.
- Nastrouhané brambory přendejte do plátýnka nebo gázoviny a pořádně je vymačkejte a zbavte vody. Vymačkané brambory dejte do mísy a přidejte k nim uvařené brambory, které buď také nastrouhejte nebo namačkejte před drtič brambor.
- Přidejte vejce a hrubou mouku a bramborové těsto zamíchejte. Vznikne lepivá směs. Pomocí dvou lžic nebo lžíce a dlaně tvořte noky, které ve třech várkách vařte v osolené vroucí vodě (moc je neuhlazujte, aby si zachovaly charakteristickou „chlupatost“). Vždy, když vyplavou na hladinu, vařte je ještě asi dvě minuty.
- Špenát si připravte následovně (je ideální, když ho necháte předem trochu rozmrazit): v hrnci na másle zpěňte na plátky nasekaný česnek.
- Přidejte k němu rozmražený špenát a pod pokličkou ho duste na mírném ohni asi 5 minut.
- Smetanu rozmíchejte s hladkou moukou a vlijte ji do špenátové směsi. Znovu společně provařte a nakonec špenát osolte dle chuti.
Pečené vepřové ocásky s chlupatým knedlíkem a špenátem 2 Zdroj: Coolinářka