Suroviny
- vepřová plec (bez kosti) 1,6 kg
- rostlinný olej 3 lžíce
- tymián 5 snítek
- balzamikový krém 100 ml
- mrkev 2 ks
- petržel 2 ks
- celer 1/2 bulvy
- zeleninový vývar asi 800 ml
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 1 ks
- máslo 30 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- bramborová kaše (nebo dýňová, či jiná zeleninová kaše k podávání)
Postup přípravy
- Plec očistěte a tuk na povrchu nařízněte několika hlubšími tahy nožem tak, aby vzniklo pravidelné mřížkování. Maso osolte ze všech stran a svažte potravinářským provázkem do válce, aby při pečení drželo tvar.
- Rozpalte pánev, vlijte do ní olej a maso na povrchu ze všech stran opečte dohněda. Pak ho přesuňte do pekáče.
- Sdrhněte lístky tymiánu a smíchejte je v misce s balzamikovým krémem. Směs důkladně ze všech stran vmasírujte do masa a opepřete. Na horké maso použijte jednorázové rukavice, ochrání vás před popálením a lépe s nimi dostanete koření do spár. Pokud rukavice nemáte, použijte lžíci, pomocí které vtlačte balzamiko a koření co nejvíce do masa. Troubu předehřejte na 210 °C.
- Kořenovou zeleninu očistěte, oloupejte, nakrájejte na kousky a vložte do pekáčku s masem. Maso podlijte vývarem tak, aby v něm maso bylo alespoň 2−3 cm ponořené. Přidejte nové koření a bobkový list. Pokud vám vývar zbyde, použijte ho později na zředění omáčky nebo dodatečné podlití masa.
- Pekáč s masem zakryjte alobalem, vložte do trouby a pečte asi 2 hodiny nebo do změknutí masa. Podle potřeby podlijte maso během pečení zbývajícím vývarem.
- Jakmile maso změkne, odstraňte alobal a maso pečte ještě 15 minut, aby získalo křupavou kůrku. Pak ho vyjměte a nechte odpočinout.
- Zbylou šťávu a zeleninu přeceďte přes jemné síto do pánve. Pokud je přecezená omáčka příliš řídká, můžete ji zahřát v rendlíku a zredukovat její objem. V opačném případě můžete hustou omáčku zředit vývarem, aby byla jemnější. Omáčku odstavte a vmíchejte do ní metličkou na kostičky nakrájené studené máslo, dokud se nerozpustí.
- Maso zbavte provázku, nakrájejte ho na plátky a servírujte ho bohatě přelité omáčkou.
PRIMA TIP: Balzamikový krém je hustá omáčka, redukce z balzamikového octa. Prodává se čistá, nebo s příchutí pomeranče, granátového jablka, malin nebo třeba lanýžů. Koupíte ho v běžných obchodech a často také ve vinotékách nebo italských specialitách. Dodá chuť salátům, těstovinám, polévkám, kaším, rybám i masu.
Pečená vepřová plec s balzamikem podle Besky Zdroj: Vaříme nebesky
Vyzkoušejte i další recepty na vepřovou pečínku