Vaříme nebesky

Pečená vepřová plec s balzamikem podle Besky

Moje hodnocení
2x

Pořádná pečeně je symbolem pospolitosti a hojnosti po celá staletí. Proto tradičně nechybí na nedělním stole ani o svátcích, ale upéct si ji můžete při každé sešlosti. Pečením v balzamiku maso krásně změkne a kořenová zelenina se spolu s vývarem a balzamikem postará o voňavou, hustou a silnou omáčku.

6 porcí
180 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Plec očistěte a tuk na povrchu nařízněte několika hlubšími tahy nožem tak, aby vzniklo pravidelné mřížkování. Maso osolte ze všech stran a svažte potravinářským provázkem do válce, aby při pečení drželo tvar.
  2. Rozpalte pánev, vlijte do ní olej a maso na povrchu ze všech stran opečte dohněda. Pak ho přesuňte do pekáče.
  3. Sdrhněte lístky tymiánu a smíchejte je v misce s balzamikovým krémem. Směs důkladně ze všech stran vmasírujte do masa a opepřete. Na horké maso použijte jednorázové rukavice, ochrání vás před popálením a lépe s nimi dostanete koření do spár. Pokud rukavice nemáte, použijte lžíci, pomocí které vtlačte balzamiko a koření co nejvíce do masa. Troubu předehřejte na 210 °C.
  4. Kořenovou zeleninu očistěte, oloupejte, nakrájejte na kousky a vložte do pekáčku s masem. Maso podlijte vývarem tak, aby v něm maso bylo alespoň 2−3 cm ponořené. Přidejte nové koření a bobkový list. Pokud vám vývar zbyde, použijte ho později na zředění omáčky nebo dodatečné podlití masa.
  5. Pekáč s masem zakryjte alobalem, vložte do trouby a pečte asi 2 hodiny nebo do změknutí masa. Podle potřeby podlijte maso během pečení zbývajícím vývarem.
  6. Jakmile maso změkne, odstraňte alobal a maso pečte ještě 15 minut, aby získalo křupavou kůrku. Pak ho vyjměte a nechte odpočinout.
  7. Zbylou šťávu a zeleninu přeceďte přes jemné síto do pánve. Pokud je přecezená omáčka příliš řídká, můžete ji zahřát v rendlíku a zredukovat její objem. V opačném případě můžete hustou omáčku zředit vývarem, aby byla jemnější. Omáčku odstavte a vmíchejte do ní metličkou na kostičky nakrájené studené máslo, dokud se nerozpustí.
  8. Maso zbavte provázku, nakrájejte ho na plátky a servírujte ho bohatě přelité omáčkou.
PRIMA TIP: Balzamikový krém je hustá omáčka, redukce z balzamikového octa. Prodává se čistá, nebo s příchutí pomeranče, granátového jablka, malin nebo třeba lanýžů. Koupíte ho v běžných obchodech a často také ve vinotékách nebo italských specialitách. Dodá chuť salátům, těstovinám, polévkám, kaším, rybám i masu.

Vyzkoušejte i další recepty na vepřovou pečínku

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vaříme nebesky

Veronika Beskydiarová Vaříme nebesky

Kdo máte chuť nabrat novou svěží nálož inspirace od mladé našlápnuté ženy a dozvědět se i trošku víc o ní samé, neváhejte ani minutu! Tato knížka stojí za to a bude vás po čertech bavit!

Veronika Beskydiarová, přezdívaná Besky, ve své nové kuchařce představuje sadu jídel na doma, které si zamiluje snad každý. Nechybí tradiční česko-slovenská kuchyně, ale také ohnivá Asie, indická jídla, maso, steaky a ryby a co rozhodně nechybí, je sladké pečení, které má Veronika ze všeho nejradši. Kapitolu trefně nazvala Nebe.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty