Suroviny
- vepřová plec (bez kosti) 800 g
- cibule 2 ks
- mrkev 2 ks (200 g)
- celer 100 g
- sádlo 1 vrchovatá lžíce
- rajčatový protlak 1 malá plechovka
- hladká mouka 1 vrchovatá lžíce
- voda 500 ml
- smetana ke šlehání 1/2 kelímku
- mražený hrášek (nebo sterilovaný) 80 g
- kyselé okurky 80 g (2 ks)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- citronová šťáva
Postup přípravy
- Maso v celku osolte a opepřete ze všech stran dle chuti. V pánvi či nádobě přístroje rozpalte vrchovatou lžíci sádla a začněte na ní opékat nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte do pánve také maso a zatáhněte jej ze všech stran. Cibule se mezitím upeče do zlatohněda, což je pro barvu a chuť omáčky žádoucí.
- Opečené maso vložte do nádoby přístroje a k cibuli přidejte ještě rajčatový protlak a vrchovatou lžíci mouky. Promíchejte, zalijte vodou a opětovně dobře promíchejte. Vzniklou směs nalijte do nádoby přístroje k masu. Přihoďte také mrkev a celer v celku. Přiklopte poklicí a zapněte přístroj, vařte 8 hodin na program low.
- Po dokončení doby vaření vytáhněte maso, mrkev a celer a zbylou směs rozmixujte spolu se smetanou na hladkou omáčku. Mrkev a celer nakrájejte na drobné kostičky, stejně tak nakrájejte i kyselou okurku a společně s hráškem vše přidejte do omáčky. Dle chuti ji dolaďte solí a citronovou šťávou.
- Maso podávejte nakrájené na plátky a přelité omáčkou. Jako příloha se hodí knedlíky, nudle či bramborové noky.
Vyzkoušejte i další recepty z pomalého hrnce