Suroviny
- listové těsto (chlazené) 2 balení
- Bazalkové pesto 1 sklenička
- gouda 60 g
- anglická slanina 150 g
- vejce (na potření) 1 ks
- tatarská omáčka (nebo majonéza, např. Spak, k podávání)
Pro správnou chuť tyčinek ve tvaru spirálek je důležité vybrat vhodný druh sýra. Ideální je gouda nebo ementál, každopádně je vhodnější tučnější sýr, který se krásně rozpeče. Ke zmíněným sýrům se pak hodí anglická slanina nebo prosciutto.
Spirálky se běžně připravují se sušenými i čerstvými bylinkami, ale daleko chutnější budou při použití poctivého bylinkového pesta. Správný poměr pesta navíc zajistí, že spirálky a použité salámy nebudou po upečení tak suché. Kromě klasického bazalkového můžete použít i jiné pesto, například petrželové nebo rukolové.
Při podávání spirálek jsou často opomíjeny právě zmíněné omáčky a dipy. Skvěle se k nim hodí kečup, tatarka i majonéza.
Postup přípravy
- Jeden plát listového těsta položte na pracovní desku. Potřete ho pestem. Poté přidejte na kousky nakrájenou slaninu. Nakonec navrch nasypte nastrouhaný sýr.
- Navrch položte druhý plát těsta a potřete ho rozšlehaným vejcem. Takto připravené těsto podélně rozkrojte na poloviny. Poté z kratší strany nakrájejte na proužky. Odebírejte je, stáčejte do spirály a skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Spirálky pečte 15 minut v troubě předehřáté na 195 °C. Po upečení je podávejte s tatarkou nebo majonézou.
PRIMA TIPY:
- Listové těsto si můžete připravit také doma. Dělá se překládáním vrstev vodového a tukového těsta, kdy se tento proces několikrát opakuje.
- Spirálky můžete před vložením do trouby posypat ještě sezamovými semínky nebo mákem, což zlepší jejich chuť i strukturu.
- Jestli chcete spirálky ozvláštnit, sáhněte místo klasického sýru po uzeném.
- Pokud preferujete sladkou variantu, vsaďte na spirálky se švestkovými povidly a čokoládou. Pro ještě lepší chuť je můžete naplnit také vlašskými ořechy a rozinkami.
Vyzkoušejte také oblíbené pizza šneky z listového těsta podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pizza šneci z listového těsta – nejoblíbenější chuťovka