Na těsto
- mléko 125 ml
- hladká mouka 115 g
- polohrubá mouka 115 g
- třtinový cukr 2 lžíce
- droždí 13 g
- cukr 1 lžička
- sůl 1 špetka
- máslo (rozpuštěné) 30 g
- žloutek 1 ks
Na náplň
- máslo 35 g
- třtinový cukr 2 lžíce
- skořice 1 menší lžíce
- vlašské ořechy (sekané) 1 hrst
- sušené rozinky (posekané) 1 hrst
Postup přípravy
- Mléko ohřejte (musí být jen vlažné), do hrníčku vedle trochu odlijte, přidejte lžičku cukru a rozdrobte kvasnice. Na teplém místě nechte stát 10 minut. Mezitím do mísy nalijte zbylé mléko, prosijte mouku, přidejte žloutek, cukr, rozehřáté máslo, sůl a nakonec i vzešlý klásek.
- Vařečkou vše dobře prohněťte, potom vyklopte na lehce pomoučněný vál a hněťte do té doby, až se těsto přestane lepit. Pokud by bylo třeba, přidejte ještě trochu mouky, ale opravdu opatrně, upečené šneky jsou potom tvrdé. Těsto se přestane po čase lepit, když je dobře propracované. Nechte ho v olejem vymaštěné míse kynout asi hodinu (mělo by zdvojnásobit svůj objem).
- Vykynuté těsto rozválejte na obdélník, potřete rozehřátým máslem, posypte skořicí, cukrem, rozinkami a ořechy. Plát pevně stočte do rolády a nakrájejte ostrým nožem, vyskládejte s menšími rozestupy do dortové formy a nechte ještě 20 minut kynout.
- Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut.