Smetanový vaječný koňak s vanilkou podle Ivky z Cat & Cook

Moje hodnocení
5x

Vaječný koňak dokonale naladí na sváteční atmosféru Vánoc. Jemná a delikátní chuť a konzistence láká k nalévání další skleničky… Vyzkoušejte vymazlený recept od oblíbené blogerky, která je známá do podrobna napsanými recepty, podle kterých se vám vždy podaří perfektní výsledek.

6 porcí
30 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Žloutky šlehejte s cukrem do světlounké pěny. Použijte ruční šlehač nebo stolní robot s balonovou metlou. Bude to trvat asi 7 minut.
  2. Smetanu, semínka z vanilkového lusku a skořici zahřívejte v rendlíku na cca 60–80 stupňů. Zkrátka se smetana nesmí začít vařit. Smetanou přitom míchejte, aby se nevytvořil škraloup. Až bude smetana ohřátá, přibližte si ji k mixéru.
  3. Do našlehané žloutkové pěny nalijte sběračku horké smetany a svižně začněte šlehat (na nízký stupeň). Jde totiž o vyrovnání teplot. Pokud byste vše promíchali najednou, mohly by se žloutky srazit a měli byste z nich míchaná vajíčka. Smetany do žloutkové směsi přidávejte stále více a pokaždé promixujte, aby se vše spojilo.
  4. Až bude směs hezky promíchaná, nalijte ji do rendlíku a za stálého míchání stěrkou nebo vařečkou s rovným koncem přiveďte k 80 stupňům, pokud nemáte digitální teploměr, hlídejte, aby se nezačala vařit, a až tam nepůjde udržet prst, máte hotovo. Plotnu mějte zapnutou jen na mírný stupeň a postupně ji zvyšujte. Já začínám na stupni 4 (z 9) a končím na stupni 6. Krém míchejte v jednom směru a jezděte přímo po dnu, aby se nepřichytil. Občas si ho klidně stáhněte z plotny a zkontrolujte, jestli se nepřichytává.
  5. Až dosáhnete správné teploty, krém ještě asi 3 minuty míchejte a stáhněte z ohně.
  6. Za občasného míchání ho nechte vychladnout a promíchejte s alkoholem. Nalijte do sklenic a vložte do lednice. Vaječný koňak je každým dnem lepší, jeho trvanlivost je minimálně 3 týdny, ale říká se, že díky alkoholu vydrží opravdu dlouho.

PRIMA TIPY

  • Rum použijte jakýkoliv – ať už klasiku Božkov, nebo bílý, který jsme do vaječného koňaku použili my po vzoru našeho oblíbeného Votre Plaisir.
  • Pokud by na vás byl koňak málo sladký, jednoduše před vychladnutím přisypte moučkový cukr.
  • Prázdný vanilkový lusk použijte na přípravu domácího vanilkového cukru. Stačího vmáčknout do dózy s cukrem krupice a postupně přidávat další použité lusky. Uvidíte, jak aromatický cukr vám vznikne! Až cukr spotřebujete, tak k luskům jednoduše přisypte nový.

Vyzkoušejte i další recepty na vánoční likéry a koňaky

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty