Suroviny
- smetana ke šlehání (30-33% ) 1 litr
- žloutek (podle velikosti) 9-10 ks
- vanilkový lusk 1 ks
- cukr krupice 120 g
- sůl 1 špetka
- mletá skořice 1/2 lžičky
- rum 200 ml (nebo více)
Postup přípravy
- Žloutky šlehejte s cukrem do světlounké pěny. Použijte ruční šlehač nebo stolní robot s balonovou metlou. Bude to trvat asi 7 minut.
- Smetanu, semínka z vanilkového lusku a skořici zahřívejte v rendlíku na cca 60–80 stupňů. Zkrátka se smetana nesmí začít vařit. Smetanou přitom míchejte, aby se nevytvořil škraloup. Až bude smetana ohřátá, přibližte si ji k mixéru.
- Do našlehané žloutkové pěny nalijte sběračku horké smetany a svižně začněte šlehat (na nízký stupeň). Jde totiž o vyrovnání teplot. Pokud byste vše promíchali najednou, mohly by se žloutky srazit a měli byste z nich míchaná vajíčka. Smetany do žloutkové směsi přidávejte stále více a pokaždé promixujte, aby se vše spojilo.
- Až bude směs hezky promíchaná, nalijte ji do rendlíku a za stálého míchání stěrkou nebo vařečkou s rovným koncem přiveďte k 80 stupňům, pokud nemáte digitální teploměr, hlídejte, aby se nezačala vařit, a až tam nepůjde udržet prst, máte hotovo. Plotnu mějte zapnutou jen na mírný stupeň a postupně ji zvyšujte. Já začínám na stupni 4 (z 9) a končím na stupni 6. Krém míchejte v jednom směru a jezděte přímo po dnu, aby se nepřichytil. Občas si ho klidně stáhněte z plotny a zkontrolujte, jestli se nepřichytává.
- Až dosáhnete správné teploty, krém ještě asi 3 minuty míchejte a stáhněte z ohně.
- Za občasného míchání ho nechte vychladnout a promíchejte s alkoholem. Nalijte do sklenic a vložte do lednice. Vaječný koňak je každým dnem lepší, jeho trvanlivost je minimálně 3 týdny, ale říká se, že díky alkoholu vydrží opravdu dlouho.
PRIMA TIPY
- Rum použijte jakýkoliv – ať už klasiku Božkov, nebo bílý, který jsme do vaječného koňaku použili my po vzoru našeho oblíbeného Votre Plaisir.
- Pokud by na vás byl koňak málo sladký, jednoduše před vychladnutím přisypte moučkový cukr.
- Prázdný vanilkový lusk použijte na přípravu domácího vanilkového cukru. Stačího vmáčknout do dózy s cukrem krupice a postupně přidávat další použité lusky. Uvidíte, jak aromatický cukr vám vznikne! Až cukr spotřebujete, tak k luskům jednoduše přisypte nový.
Vyzkoušejte i další recepty na vánoční likéry a koňaky