Najděte si recept
Na co máte chuť?

Nejjednodušší vaječný likér – vánoční lahůdka v láhvi
Je víc než pravděpodobné, že vám po přípravě sněhových dobrot zbyly žloutky. A je zcela jasné, že lepšího uplatnění než ve vaječném koňaku se jim nemůže dostat! Receptů na pravý domácí „ajrkoňáček“, onu českou vánoční stálici, je bezpochyby nekonečně, ale přikládáme jeden rychlý, vtipný, zaručený a také variabilní.
do 30 minut
1 litr porce
Suroviny (1 litr porce)
- žloutky 6 ks
- přírodní krupicový cukr 4 lžíce
- vanilkový cukr 1 sáček
- slazené kondenzované mléko Salko 1 plechovka
- kvalitní vodka 500 ml
- převařená a vychladlá voda 100 ml
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Žloutky a oba cukry důkladně rozmixujte – trvá to asi 10 minut, než se cukr úplně rozpustí.
- Vlijte salko a asi minutu mixujte, pak vmixujte vodku a nakonec vodu.
- Rozlijte do čistých lahví a uchovejte v chladu.
PRIMA TIP: Domácí „vaječňák“ se kombinuje s různými druhy alkoholu, například s rumem, ať už tuzemským, nebo karibským, světlým i tmavým. Zajímavou chuť docílíte i karamelizovaným kondenzovaným mlékem – experimentujte, Vánoce se blíží a pro dospělé kamarády je dobré mít v zásobě nějaký ten tekutý dáreček! Populární je v německy i anglicky (jako eggnog) mluvících zemích, byť s nejrůznějšími recepturami. Žloutky ani alkohol v nich nicméně nikdy nechybějí.