Suroviny
- smetana ke šlehání 500 ml
- kondenzované mléko (karamelové ) 2 plechovky
- rum 500 ml
- kokos 10 lžic
- vanilkový lusk 1 ks (cca 400 g)
Postup přípravy
- Nejprve si opražte kokos dozlatova. Poté zahřejte smetanu, tak aby prošla varem a ihned vypněte. Do smetany přesypte pražený kokos a dejte do lednice chladit přes noc.
- Vychladlou směs lehce zahřejte na plotýnce, jen tak, aby se uvolnila chuť a vypněte plotýnku. Do směsi přidejte rum a důkladně promíchejte.
- Vezměte si mísu, do mísy vložte cedník a do cedníku vložte plátýnko. Poslouží i utěrka. Směs postupně ceďte přes plátýnko. Asi to nepůjde samo a tak je zapotřebí zapojit naše ruce a likér z plátýnka ždímáním vymačkat. Cedník tam je proto, kdyby se náhodou plátýnko roztrhlo, tak aby celá práce nepřišla vniveč.
- Do směsi přidejte semínka z vanilkového lusku a kondenzované mléko. Promíchejte a přelijte do uzavíratelné nádoby. Ještě teplé lahve otočte víčkem dolů a nechte vychladnout. Likér uchovávejte v lednici.
- Na sklenici stačí nalepit štítek s název, přes víčko převázat kousek plátýnka a jedlý dárek je na světě.
- Pražený vymačkaný kokos nevyhazujte a rovnou z něj upečte nějaký koláč. Já ho přidala do banánového koláčku.