Suroviny
- žloutek 6 ks
- třtinový cukr 1 lžíce
- vanilkový cukr 1 sáček
- salko (slazené kondenzované mléko) 1 plechovka
- vodka (kvalitní ) 500 ml
- voda (převařená ) 100 ml
Postup přípravy
- Do mixéru (minimální objem nádoby 1 litr) dejte žloutky, třtinový a vanilkový cukr a mixujte, než se cukr úplně rozpustí. Trvá to i 10 minut, tak dělejte malé přestávky, aby to mixér přežil :)
- Poté přilijte plechovku salka a minutu promixujte dohladka.
- Přilijte vodku, krátce promixujte a nakonec přidejte převařenou zchladlou vodu, promíchejte a koňak přelijte do dobře vymytých lahví.
PRIMA TIPY:
- Díky velkému množství alkoholu je tento koňak dobře konzervovaný a vydrží bez problému několik měsíců, ale pro přípravu určitě použijte čerstvá vejce z kvalitního zdroje.
- Pro přípravu vaječňáku můžete použít i jiný alkohol, někdo ho má raději z voňavějšího tuzemáku, ale dobrý je i bílý nebo černý rum.
- Pro změnu můžete použít zkaramelizované salko, které dodá koňaku zase úplně jinou chuť.
Pěkně silný vaječný koňak skoro bez práce 2 Zdroj: Klára Michalová
Vyzkoušejte také delikátní vaječný likér s vanilkou a rumem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE