Jíme zdravě za pár korun

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Moje hodnocení
13x

Brokolicové stonky po okrájení růžiček často končí v koši nebo na kompostu. Přitom je to samozřejmě jedlá část brokolicové hlávky, která má jemnou chuť a křupavou strukturu. Připravte z ní výtečné pesto nebo stonky oloupejte, nakrájejte na hranolky a podávejte s oblíbenou pomazánkou.

8 porcí
20 minut
105 kcal

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nejprve škrabkou oloupejte stonek brokolice, zbavte ho tvrdé zelené části (jako u kedlubny) a nakrájejte na menší kousky.
  2. Česnek oloupejte. Poté si vezměte menší pánev, dejte do ní vlašské ořechy a opékejte je nasucho 1–2 minuty na středním až silném plameni.
  3. Nyní připravte mixér a dejte do něj nakrájený stonek brokolice, oloupaný česnek a opečené ořechy. Mixér zapněte na plný výkon a mixujte 30–40 sekund, dokud směs nebude nasekaná najemno. Poté rychlost mixéru snižte a pomalu ke směsi přilévejte olivový olej. Nakonec do směsi přidejte baby špenát a bazalku a také je rozmixujte.
  4. Výslednou směs dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a podávejte.
  5. Pesto můžete skladovat v uzavíratelné nádobě v lednici, kde vydrží 3–4 dny.
PRIMA TIP: Pokud chcete pesto ozvláštnit, před závěrečným dochucením do něj přimíchejte cca 50 g najemno nastrouhaného parmazánu. Pesto podávejte s celozrnným pečivem nebo jako dip k zelenině. Můžete ho také ozdobit nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.

Z růžiček brokolice připravte jemný brokolicový krém podle Zdeňka Pohlreicha

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj receptu

Jíme zdravě za pár korun

Kolektiv autorů Jíme zdravě za pár korun

Neúnavný kolektiv autorů přichází s další praktickou příručkou, tentokrát s recepty na více než 90 zdravých a výživných jídel včetně tipů, jak při vaření a nákupech ušetřit, abychom parafrázovali podtitulek. Ovšem uvedená jídla šetří sice peněženku, ale ne chuťové pohárky, ty si opravdu přijdou na své! Najdete tu užitečné tipy, co a jak nakupovat, šetřit energie i čas, využít i suroviny, které už jsou za zenitem a naučit se neplýtvat. Přehledné kategorie, kde najdete i tipy na případné alternativy surovin, nápady na zmrazení, výživové parametry. Prostě kuchařka, která drží prst na tepu i tempu doby.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů