Suroviny
- brokolice (pouze stonek, bez růžiček) 1 ks (asi 230 g)
- česnek 2 stroužky
- vlašské ořechy 50 g
- olivový olej 50 ml
- baby špenát (nebo rozmrazený špenát zbavený přebytečné vody) 30 g
- bazalka 10 g
- citronová šťáva z 1 malého citronu
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Nejprve škrabkou oloupejte stonek brokolice, zbavte ho tvrdé zelené části (jako u kedlubny) a nakrájejte na menší kousky.
- Česnek oloupejte. Poté si vezměte menší pánev, dejte do ní vlašské ořechy a opékejte je nasucho 1–2 minuty na středním až silném plameni.
- Nyní připravte mixér a dejte do něj nakrájený stonek brokolice, oloupaný česnek a opečené ořechy. Mixér zapněte na plný výkon a mixujte 30–40 sekund, dokud směs nebude nasekaná najemno. Poté rychlost mixéru snižte a pomalu ke směsi přilévejte olivový olej. Nakonec do směsi přidejte baby špenát a bazalku a také je rozmixujte.
- Výslednou směs dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a podávejte.
- Pesto můžete skladovat v uzavíratelné nádobě v lednici, kde vydrží 3–4 dny.
PRIMA TIP: Pokud chcete pesto ozvláštnit, před závěrečným dochucením do něj přimíchejte cca 50 g najemno nastrouhaného parmazánu. Pesto podávejte s celozrnným pečivem nebo jako dip k zelenině. Můžete ho také ozdobit nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.
Z růžiček brokolice připravte jemný brokolicový krém podle Zdeňka Pohlreicha
Kompletní recept najdete ZDE