Jíme zdravě za pár korun

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Moje hodnocení
4x

Brokolicové stonky po okrájení růžiček často končí v koši nebo na kompostu. Přitom je to samozřejmě jedlá část brokolicové hlávky, která má jemnou chuť a křupavou strukturu. Připravte z ní výtečné pesto nebo stonky oloupejte, nakrájejte na hranolky a podávejte s oblíbenou pomazánkou.

8 porcí
20 minut
105 kcal

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nejprve škrabkou oloupejte stonek brokolice, zbavte ho tvrdé zelené části (jako u kedlubny) a nakrájejte na menší kousky.
  2. Česnek oloupejte. Poté si vezměte menší pánev, dejte do ní vlašské ořechy a opékejte je nasucho 1–2 minuty na středním až silném plameni.
  3. Nyní připravte mixér a dejte do něj nakrájený stonek brokolice, oloupaný česnek a opečené ořechy. Mixér zapněte na plný výkon a mixujte 30–40 sekund, dokud směs nebude nasekaná najemno. Poté rychlost mixéru snižte a pomalu ke směsi přilévejte olivový olej. Nakonec do směsi přidejte baby špenát a bazalku a také je rozmixujte.
  4. Výslednou směs dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a podávejte.
  5. Pesto můžete skladovat v uzavíratelné nádobě v lednici, kde vydrží 3–4 dny.
PRIMA TIP: Pokud chcete pesto ozvláštnit, před závěrečným dochucením do něj přimíchejte cca 50 g najemno nastrouhaného parmazánu. Pesto podávejte s celozrnným pečivem nebo jako dip k zelenině. Můžete ho také ozdobit nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.

Z růžiček brokolice připravte jemný brokolicový krém podle Zdeňka Pohlreicha

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jíme zdravě za pár korun

Kolektiv autorů Jíme zdravě za pár korun

Neúnavný kolektiv autorů přichází s další praktickou příručkou, tentokrát s recepty na více než 90 zdravých a výživných jídel včetně tipů, jak při vaření a nákupech ušetřit, abychom parafrázovali podtitulek. Ovšem uvedená jídla šetří sice peněženku, ale ne chuťové pohárky, ty si opravdu přijdou na své! Najdete tu užitečné tipy, co a jak nakupovat, šetřit energie i čas, využít i suroviny, které už jsou za zenitem a naučit se neplýtvat. Přehledné kategorie, kde najdete i tipy na případné alternativy surovin, nápady na zmrazení, výživové parametry. Prostě kuchařka, která drží prst na tepu i tempu doby.


Přečtěte si také

Recepty