Suroviny
- vejce 2 ks
- cukr krupice 100 g
- polohrubá mouka 120 g
- bramborový škrob 1 lžička
- citrónová kůra 1/4 plodu
- vanilkový lusk
Postup přípravy:
- Příprava italských piškotů je sice jednoduchá a rychlá, ale aby vše klaplo do detailu, je dobré pracovat s vejci pokojové teploty. Vajíčka tedy vytáhněte z ledničky 3 hodiny před samotnou přípravou piškotů, aby se dobře šlehala a nejlépe použijte vajíčka o velikosti M, aby poměry vajec, mouky a cukru byly optimální.
- Velký plech vyložte pečicím papírem a troubu dejte předehřívat na 175 °C. Mouku promíchejte v menší misce s citrónovou kůrou a zrníčky z vanilkového lusku. Vajíčka rozdělte do dvou misek. Do jedné dejte zvlášť žloutky a do druhé zvlášť bílky. Žloutky dejte do velké mísy.
- Do misky se žloutky nasypejte 60 g cukru a pomocí metličkového mixéru je mixujte tak dlouho, dokud nezískáte pevnější bílou pěnu. Obvykle to trvá 8 minut. Po vyšlehání žloutků misku dejte stranou a přejděte k bílkům. K bílkům přidejte zbylý cukr (40 g) a vyšlehejte je v mixéru do pevné bílé pěny (pokud použijete ruční mixér, se kterým jste mixovali žloutky, pečlivě metly omyjte, aby na nich nezůstaly stopy žloutků, bílky by pak nešly vyšlehat tak, jak potřebujete).
- Když je sníh pevný, jemně do něj zamíchejte škrob tak, aby byl dobře rozprostřený. Do mísy se žloutky dejte vyšlehané bílky a mouku a směs opatrně pomalu promíchejte tak, aby sníh neslehl, ale přitom se všechny suroviny pěkně spojily.
- Těsto přendejte do cukrářského sáčku s indiánovou trubičkou a na plech ze sáčku vymačkejte 20 stejně velkých podlouhlých piškotů. Piškoty vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 15 minut.
Když už byla řeč o tiramisu, máme tu pro vás i videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Tiramisu
Nebo zkuste další italské moučníky a dezerty, které za to rozhodně stojí!