Baba
Bagna baba
- voda 250 g
- cukr 250 g
- citronová kůra (nastrouhaná kůra ze 2 citronů)
- likér (Limoncello) 250 g
Krém
- plnotučné mléko 400 g
- citronová kůra (nastrouhaná kůra ze 2 citronů)
- cukr 100 g
- žloutek 50 g
- kukuřičný škrob 50 g
- likér (Limoncello) 100 g
- sůl 2 g
Postup přípravy
- Mléko se smetanou zahřejte v rendlíku na 30 °C. Přisypte cukr, sůl a dobře promíchejte. Nadrobte do rendlíku droždí a nechte chvilku vykynout. Kvásek přilijte k hladké mouce a míchejte. Postupně přidávejte vejce. Jakmile se těsto přestane lepit na nádobu, je hotové. Nalijte na něj rozpuštěné máslo a nechte kynout zhruba půl hodiny. Správně vykynuté těsto poznáte tak, že máslo steče na dno nádoby a těsto vyběhne nahoru.
- Mezitím připravte krém. V rendlíku smíchejte mléko s nastrouhanou citronovou kůrou a zahřejte. V misce dobře promíchejte cukr se škrobem, žloutkem, solí a likérem. Přilijte do misky trochu mléka, rozšlehejte a přelijte vše zpět ke zbytku mléka do rendlíku. Tím se uvaří vejce a provaří škrob. Důkladně promíchejte, nalijte do misky a přikryjte fólií tak, aby se fólie dotýkala krému. Nechte vychladit v lednici.
- Vykynuté těsto míchejte v mixéru, dokud se nespojí s tukem. Pomocí cukrářského pytlíku těsto nastříkejte do malých formiček vymazaných máslem. Plňte je maximálně do poloviny a nechte ještě kynout. Jakmile bude těsto u okraje formičky, pečte 7 až 8 minut na zhruba 180 °C.
- Teď můžete začít připravovat sirup. Cukr s vodou zahřejte, důkladně rozmíchejte a nechte opět zchladnout. Přimíchejte citronovou kůru a likér. Do sirupu namočte upečené bábovičky a nechte je zatížené sítkem marinovat, dokud nebudou nasáklé sirupem.
- Na talíř položte několik kousků namočeného pečiva, nazdobte krémem a můžete podávat.