Těsto
- hladká mouka 125 g
- vepřové sádlo (změklé ) 10 g
- cukr krupice 5 g
- víno Marsala 50–75 ml
- olej (na smažení)
Náplň
- ricotta (čerstvá ) 500 g
- pistácie (nasekané nesolené ) 70 g
- pomerančová kůra (nasekaná kandovaná ) 1 lžíce
- čokoláda (nasekaná 70% ) 2 lžíce
- moučkový cukr 100 g
Postup přípravy
- V míse smíchejte prosátou mouku s cukrem krupice.
- Přidejte změklé sádlo, které se snažte prsty co nejvíce zapracovat do mouky.
- Poté přilijte 50 ml vína Marsala a vypracujte těsto, které by mělo být hladké a elastické. Pokud je těsto příliš suché, přidejte další víno.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho na 2 hodiny odpočinout do lednice.
- Mezitím si připravte náplň. Ricottu dejte do misky, přidejte cukr moučka a důkladně promíchejte.
- Jakmile je ricotta dokonale hladká, přidejte 1 lžíci nasekaných pistácií, 2 lžíce nasekané čokolády a 1 lžíci nasekané kandované pomerančové kůry.
- Promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice.
- Odpočinuté těsto dejte na lehce pomoučený vál a vyválejte z něho co nejtenčí plát. Vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrajujte kolečka, která natočte na cukrářské trubičky o průměru 2 cm.
- Spoj těsta zlehka potřete vodou a prstem dobře stlačte. V opačném případě by se těsto při smažení rozpojilo.
- Smažte ve velké vrstvě oleje na 160 °C dozlatova (včetně trubiček). Při smažení by se měly na těstě utvořit puchýřky.
- Přebytečný olej nechte okapat na papírové utěrce. Po zhruba 5 minutách stáhněte cannoli z trubiček a nechte je vychladnout na mřížce.
- Plňte je pomocí cukrářského sáčku ochucenou ricottou.
- Oba konce namočte do nasekaných pistácií a posypte cukrem moučka.