Suroviny
- meruňky 6 ks
- fenykl 1/2 ks
- salát little gem 1 ks
- cuketa 1/2 ks
- gorgonzola 150 g
- lískové ořechy 50 g
- bazalka 1 hrst
- olivový olej 8 lžic
- čekankový sirup (např. Čekankový originál 4SLIM) 2 lžíce
- citrony 1/2 ks
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
- Meruňky rozkrojte na poloviny a z obou stran opečte na pánvi na lžičce olivového oleje. Dejte je poté stranou. Na stejné pánvi opečte lískové ořechy a nechte vychladnout.
- Salát nakrájejte na menší kousky, fenykl nakrájejte na co nejtenčí plátky, stejně tak cuketu (ideální je použít mandolínu).
- V malém mixéru rozmixujte 2 opečené půlky meruňky, 5 lžic olivového oleje, čekankový sirup, šťávu z citronu a ½ lžičky soli. Tuto zálivku promíchejte se salátem, fenyklem a cuketou.
- Ve stejném mixéru rozmixujte zbylý olivový olej, lískové ořechy (pár si jich nechte na posypání), bazalku, větší špetku soli a trochu pepře.
- Salát vyskládejte na talíř, navrch dejte meruňky, rozdrobte gorgonzolu a zakápněte omáčkou z bazalky. Zbylé ořechy nasekejte a posypte jimi salát.
Další tip na famózní salát? Pusťte si tento videorecept na řeckou klasiku!
Kompletní recept najdete ZDE: Řecký salát
Nebo si projděte další sladké i slané recepty s meruňkami: