Akademie kvality

Grilované meruňky v máslovém karamelu se zakysanou smetanou, ořechy a rumem

Moje hodnocení
3x

Opečený sýr, zelenina nebo maso patří k evergreenům českého grilování. Pokud ale chcete svou rodinu či hosty překvapit, můžete nad rozpáleným roštem připravit i skutečně nevšední suroviny – třeba šťavnaté meruňky. Toto oblíbené ovoce, které se vyznačuje svěží letní chutí, můžete podávat jako vynikající sladkou tečku za hlavním chodem anebo pouze jen tak, ke kávě nebo čaji.

4 porce
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Meruňky rozkrojte na polovinu a vyjměte pecku.
  2. Cukr nechte zkaramelizovat v rendlíku, opatrně přilijte rum, trochu vody, osolte, odstavte z tepla a zašlehejte máslo.
  3. Meruňky ugrilujte do poloměkka na grilu, vložte je do hotového karamelu, kterým meruňky důkladně obalte a nechte je v karamelu chvilku probublat na grilu.
  4. Na hotové meruňky přidejte nasekané ořechy a zakysanou smetanu.
PRIMA TIP: Místo meruněk můžete použít i jiné ovoce, které máte rádi – například broskve či hrušky.

Tipy, pro nejlepší grilovačku

Pro bezpečné grilování platí několik zásad, díky kterým si můžete bezstarostně a naplno vychutnat své oblíbené pochoutky. Za prvé, vždy vybírejte kvalitní suroviny – poznáte je také podle log kvality na obalech, jako jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Za další dbejte na kvalitu grilu a jeho čistotu. Po použití jej vždy důkladně vyčistěte a zejména odstraňte zbytky potravin a mastnotu. Tím zabráníte mnohým potenciálním nepříjemnostem.

Jaké jsou další nástrahy? Nikdo z nás není dokonalý a potraviny na grilu se nám mohou snadno a rychle spálit. Zaměřte se proto na to, aby potraviny nepřicházely do přímého kontaktu s plamenem a zamezte vzniku nadměrného kouře. A samozřejmě se také vyvarujte konzumace spálených potravin.

Z meruněk můžete upéct i tradiční koláč s drobenkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty