Suroviny
- meruňky (zralé) 1 kg
- cukr krystal 150 g
- máslo 50 g
- rum 40 ml
- vlašské ořechy 50 g
- zakysaná smetana 190 g
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Meruňky rozkrojte na polovinu a vyjměte pecku.
- Cukr nechte zkaramelizovat v rendlíku, opatrně přilijte rum, trochu vody, osolte, odstavte z tepla a zašlehejte máslo.
- Meruňky ugrilujte do poloměkka na grilu, vložte je do hotového karamelu, kterým meruňky důkladně obalte a nechte je v karamelu chvilku probublat na grilu.
- Na hotové meruňky přidejte nasekané ořechy a zakysanou smetanu.
PRIMA TIP: Místo meruněk můžete použít i jiné ovoce, které máte rádi – například broskve či hrušky.
Tipy, pro nejlepší grilovačku
Pro bezpečné grilování platí několik zásad, díky kterým si můžete bezstarostně a naplno vychutnat své oblíbené pochoutky. Za prvé, vždy vybírejte kvalitní suroviny – poznáte je také podle log kvality na obalech, jako jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Za další dbejte na kvalitu grilu a jeho čistotu. Po použití jej vždy důkladně vyčistěte a zejména odstraňte zbytky potravin a mastnotu. Tím zabráníte mnohým potenciálním nepříjemnostem.
Jaké jsou další nástrahy? Nikdo z nás není dokonalý a potraviny na grilu se nám mohou snadno a rychle spálit. Zaměřte se proto na to, aby potraviny nepřicházely do přímého kontaktu s plamenem a zamezte vzniku nadměrného kouře. A samozřejmě se také vyvarujte konzumace spálených potravin.
Z meruněk můžete upéct i tradiční koláč s drobenkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE