Suroviny
- hořká čokoláda (min. 50 % kakaa) 200 g
- kompotované meruňky (nebo čerstvé) 800 g
- máslo (změklé) 200 g
- cukr krupice 150 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- vejce 5 ks
- sůl 1 špetka
- bezlepková mouka (Schär Mix C - Mix Pâtisserie) 200 g
- kypřicí prášek do pečiva 3 lžičky
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Čokoládu nalámejte do misky, položte ji na rendlík s vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny, a zahřívejte, až se čokoláda rozpustí. Pak misku odstavte a nechte čokoládu trochu zchladnout. Mezitím omyjte, rozpulte a vypeckujte meruňky. Kompotované nechte okapat.
- Máslo vyšlehejte s oběma cukry do husté pěny. Postupně po jednom zašlehejte žloutky. Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh.
- Mouku prosejte a promíchejte s kypřicím práškem. Troubu předehřejte na 175 °C. Koláčovou formu nebo menší hlubší pekáč vyložte pečicím papírem.
- Do máslové směsi zašlehejte čokoládu a vmíchejte mouku. Zlehka zapracujte sníh. Těsto rozetřete do připravené formy nebo pekáče. Poklaďte rovnoměrně meruňkami a pečte 30 až 35 minut v předehřáté troubě.
- Upečený koláč vytáhněte a nechte zchladnout. Před podáváním pocukrujte podle chuti.
PRIMA TIP: Místo meruněk můžete použít višně, maliny, rybíz nebo jiné sezonní ovoce.
Moučná směs kukuřičné, rýžové a čočkové mouky s kukuřičným a tapiokovým škrobem s tara gumou Mix C - Mix Pâtisserie se báječně hodí na pečení bezlepkových dortů, sušenek, piškotového těsta a sladkých moučníků s kypřicím práškem.
Vyzkoušejte nadýchaný meruňkový koláč s drobenkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Meruňkový koláč s drobenkou