Těsto
- mléko 120 ml
- droždí 20 g
- moučkový cukr 40 g
- hladká mouka 250 g
- vejce 1 ks
- máslo (změklé ) 90 g
Náplň
- tvaroh (tučný tvaroh ve vaničce) 250 g
- vejce 1 ks
- cukr 3 lžíce
- vanilkový extrakt
- meruňkový džem 200 g
Drobenka
- cukr krupice 30 g
- máslo (změklé ) 30 g
- hrubá mouka 30 g
Na dokončení
Postup přípravy
- Do misky nalijte vlažné mléko, droždí a cukr a nechte cca 20 minut vzejít kvásek.
- Do větší mísy prosejte mouku, přidejte vejce, máslo a kvásek a uhněťte hladké těsto.
- Misku přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
- Vykynuté těsto rozdělte na dva díly a na pomoučené ploše rozválejte na kruhy o průměru asi 30 centimetrů, které přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Na jeden koláč přidejte co nejvíce do krajů tvarohovou náplň, na kterou promíchejte tvaroh, vejce, cukr a vanilkový extrakt. Na druhý pak přidejte meruňkovou marmeládu.
- Na drobenku promněte mezi prsty cukr, máslo a mouku a drobenkou posypte oba koláče.
- Kraje těsta potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova asi 15–20 minut.
- Zchladlý koláč potom ještě na závěr pokapejte směsí rozpuštěného másla, cukru a rumu.