Tažín
- meruňkový kompot 4 půlky
- cherry rajčata (na větvičce) 75 g
- melasa (z granátového jablka) 4 lžíce
- červená cibule 1 ks
- fenykl 1 ks
- mrkev 3 ks
- olivový olej 6 lžic
- sterilovaná cizrna 275 g
- česneková pasta 1 lžíce
- ras el hanout 1 a 1/2 lžičky
- harissa 2 lžíce
- zeleninový vývar 250 ml
- meruňkový džem 2–3 lžíce
- máslo 3 lžíce
- citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
K podávání
- kuskus (uvařený) 400 g
- pistácie (opečené a nasekané) 1 lžíce
- koriandr (lístky) 1 hrstka
- granátové jablko (zrníčka) 2 lžíce
Postup přípravy
- V troubě zapněte funkci gril na vysokou teplotu. Kompotované meruňky sceďte, ale tekutinu ponechte, a nechte je okapat. Vyskládejte je řeznou stranou nahoru do pekáče a přidejte třešňová rajčata. Pokapejte je 2 lžícemi melasy z granátových jablek, osolte a opepřete. Vložte na 5–6 minut pod rozehřátý gril a nechte péct, dokud se na povrchu nevytvoří puchýře a vše nezačne karamelizovat.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na čtvrtky. Fenykl nakrájejte na mandolíně na plátky a mrkve očistěte a nakrájejte na šikmé silné plátky.
- Zapékací misku s víkem rozehřejte na silném stupni a vlijte do ní olej tak, aby se rozlil po celé ploše a vytvořil 1–2mm vrstvu. Do horkého oleje vsypte cibuli, fenykl a mrkev, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Nechte 2–3 minuty opékat z jedné strany a poté promíchejte.
- Cizrnu slijte a propláchněte ve vodě. Přidejte ji k opečené zelenině s česnekovým pyré a kořením ras-el-hanout. Pečlivě promíchejte a nechte 30 sekund opékat, aby se koření rozvonělo.
- Vmíchejte harissu, zeleninový vývar a džem, přikryjte víkem a na 1–2 minuty přiveďte k varu. (V tuto chvíli připravte kuskus podle návodu.) Zapékací misku odklopte a nechte směs 2–3 minuty probublávat, aby se tekutina zredukovala na třetinu a zelenina změkla.
- Odstavte a vmíchejte máslo, strouhanou citronovou kůru a zbylou melasu z granátových jablek.
- Tažín přelijte přes ohřátý kuskus a navrch položte zkaramelizované meruňky a rajčata. Před podáváním posypte pistáciemi, lístky koriandru a zrníčky z granátového jablka.
PRIMA TIP: Melasa z granátového jablka vzniká svařením šťávy z granátového jablka do hustého, tmavě zbarveného sirupu. Vyniká kořenitou a štiplavou chutí bez zbytečné sladkosti, hodí se tak do sladkých i slaných pokrmů. Koupíte ji v obchodech s orientálními i zdravými potravinami.
Inspirujte se i dalšími recepty od Gordona Ramsaye