Z naší země

Hovězí ossobuco pečené na meruňkách

Moje hodnocení
6x

Ossobuco jsou plátky hovězí nebo telecí kližky naporcované tak, aby v nich zůstal kus morkové kosti. Upravují se nejčastěji pomalým dlouhým dušením, až je maso měkké jako dort. Úprava s meruňkami je trochu překvapivá, ale skutečně lahodná a originální.

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Maso nechte odstát na pokojovou teplotu, osušte papírovou utěrkou, osolte, opepřete a jemně obalte v hladké mouce. Na pánvi rozehřejte olivový olej a zprudka na něm opečte maso ze všech stran. Poté jej odložte stranou.
  2. Do výpeku přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a česnek. Restuje společně zhruba 5 minut, dochuťte solí a pepřem. Nakonec do zeleniny přimíchejte rajčatový protlak a znovu restujte další 2 minuty. Směs následně zalijte vínem, chvíli povařte, aby se odpařil alkohol, přilijte vývar a pomerančovou šťávu.
  3. Do omáčky vložte maso a čerstvé bylinky. Společně duste, dokud nebude maso měkké. Jakmile se tak stane, přendejte vše do zapékací mísy.
  4. Mezi maso poklaďte rozpůlené meruňky a dejte společně zapéct, dokud meruňky nezměknou a nepustí trochu šťávy. Hotový pokrm dozdobte borůvkami a bylinkami. Podávat jej můžete například s bramborovou kaší, rýží nebo kuskusem.

PRIMA TIP: Pro to nejvyzrálejší maso a třeba i čerstvé meruňky vyrazte na českou farmu ve vašem okolí, uvidíte, že to bude stát za to! Recept můžete připravit i z telecího masa, výsledek bude jemnější a rychleji hotový.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Z naší země


Přečtěte si také

Recepty