Suroviny
- hovězí kližka (hovězí ossobucco (asi 2cm plátky)) 4 ks
- meruňky 4 ks
- červená cibule 2 ks
- mrkev (velká) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- rajský protlak 2 lžičky
- bílé víno 200 ml
- pomerančová šťáva (čerstvá ) 100 ml
- hovězí vývar 500 ml
- olivový olej 4 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- šalvěj (čerstvá )
- tymián (čerstvý )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- černý rybíz (nebo borůvky)
- bylinky (na ozdobu)
Postup přípravy
- Maso nechte odstát na pokojovou teplotu, osušte papírovou utěrkou, osolte, opepřete a jemně obalte v hladké mouce. Na pánvi rozehřejte olivový olej a zprudka na něm opečte maso ze všech stran. Poté jej odložte stranou.
- Do výpeku přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a česnek. Restuje společně zhruba 5 minut, dochuťte solí a pepřem. Nakonec do zeleniny přimíchejte rajčatový protlak a znovu restujte další 2 minuty. Směs následně zalijte vínem, chvíli povařte, aby se odpařil alkohol, přilijte vývar a pomerančovou šťávu.
- Do omáčky vložte maso a čerstvé bylinky. Společně duste, dokud nebude maso měkké. Jakmile se tak stane, přendejte vše do zapékací mísy.
- Mezi maso poklaďte rozpůlené meruňky a dejte společně zapéct, dokud meruňky nezměknou a nepustí trochu šťávy. Hotový pokrm dozdobte borůvkami a bylinkami. Podávat jej můžete například s bramborovou kaší, rýží nebo kuskusem.
PRIMA TIP: Pro to nejvyzrálejší maso a třeba i čerstvé meruňky vyrazte na českou farmu ve vašem okolí, uvidíte, že to bude stát za to! Recept můžete připravit i z telecího masa, výsledek bude jemnější a rychleji hotový.
Hovězí ossobuco pečené na meruňkách 2 Zdroj: Z naší země