Meruňkové koláčky s krupičkovou náplní a pistáciovou drobenkou
Zdroj: Mamachef
Meruňkové koláčky s krupičkovou náplní a pistáciovou drobenkou
Zdroj:
Mamachef
Léto je bohaté na všemožné druhy ovoce včetně šťavnatých meruněk. Můžete připravit klasický koláč s drobenkou z plechu, ale stejně skvělé jsou meruňkové koláčky s náplní a drobenkou. Napečte si pořádné zásoby a překvapte celou rodinu.
Postup přípravy
-
Postup na těsto: Do mísy od robotu nalijte vlažné mléko, do něj nadrolte čerstvé droždí. Dále přidejte cukr a metličkou promíchejte.
-
Přidejte prosátou mouku, rozpuštěné a lehce vychladlé máslo, žloutek, rum a sůl. Začněte suroviny míchat pomocí stěrky a jakmile se začnou pojit, přesuňte mísu do robotu a za použití nástavce typu hák nechte vypracovat těsto 8–10 minut.
-
Popř. těsto přesuňte na pracovní plochu a vypracujte pomocí rukou.
-
Při přesouvání těsta si poprašte ruce troškou mouky, aby se vám na ně těsto nelepilo. Těsto přesuňte do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechte cca 60 minut kynout na teplém místě.
-
Postup na náplň: V menším hrnci začněte za stálého míchání ohřívat mléko. Nejprve přidejte cukr a nechte jej rozpustit.
-
Přidejte vanilku a poté přisypte krupici. Za stálého míchání ohřívejte, dokud nevznikne krupičná kaše.
-
Odložte stranou a nechte vychladnout – pokud chcete proces urychlit, přesuňte krupici do studené nádoby. K vychladlé krupice přimíchejte mascarpone.
-
Meruňky omyjte, osušte a dle jejich velikosti je krájejte na půlky nebo na měsíčky.
-
Postup na drobenku: Ze změklého másla, cukru a oříšků vytvořte pomocí rukou drobenku.
-
Postup na dokončení: Nakynuté těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše do podoby velkého plátu ve tvaru obdélníku o tloušťce 0,5–1 cm.
-
Z těsta vykrajujte kolečka o průměru cca 7–8 cm, ta pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
-
Na každý koláček rozprostřete lžíci krupicové náplně s mascarpone a na ni položte větší množství meruněk. Okraje koláčků můžete potřít rozšlehaným vejcem.
-
Bohatě posypte drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 25 minut – horní a dolní ohřev, dokud nebudou koláčky zlatavé.
-
V menším kastrůlku rozehřejte cca 100 g másla a smíchejte s cca 50 ml rumu. Tímto každý koláček pomocí lžíce polijte.
Meruňkové koláčky s krupičkovou náplní a pistáciovou drobenkou 2
Zdroj: Mamachef
Meruňkové koláčky s krupičkovou náplní a pistáciovou drobenkou 2
Zdroj:
Mamachef