Meruňkové koláčky s krupičkovou náplní a pistáciovou drobenkou

Moje hodnocení
7x

Léto je bohaté na všemožné druhy ovoce včetně šťavnatých meruněk. Můžete připravit klasický koláč s drobenkou z plechu, ale stejně skvělé jsou meruňkové koláčky s náplní a drobenkou. Napečte si pořádné zásoby a překvapte celou rodinu.

1 porce
120 minut

Těsto

Náplň

Drobenka

Na dokončení

Postup přípravy

  1. Postup na těsto: Do mísy od robotu nalijte vlažné mléko, do něj nadrolte čerstvé droždí. Dále přidejte cukr a metličkou promíchejte.
  2. Přidejte prosátou mouku, rozpuštěné a lehce vychladlé máslo, žloutek, rum a sůl. Začněte suroviny míchat pomocí stěrky a jakmile se začnou pojit, přesuňte mísu do robotu a za použití nástavce typu hák nechte vypracovat těsto 8–10 minut.
  3. Popř. těsto přesuňte na pracovní plochu a vypracujte pomocí rukou.
  4. Při přesouvání těsta si poprašte ruce troškou mouky, aby se vám na ně těsto nelepilo. Těsto přesuňte do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechte cca 60 minut kynout na teplém místě.
  5. Postup na náplň: V menším hrnci začněte za stálého míchání ohřívat mléko. Nejprve přidejte cukr a nechte jej rozpustit.
  6. Přidejte vanilku a poté přisypte krupici. Za stálého míchání ohřívejte, dokud nevznikne krupičná kaše.
  7. Odložte stranou a nechte vychladnout – pokud chcete proces urychlit, přesuňte krupici do studené nádoby. K vychladlé krupice přimíchejte mascarpone.
  8. Meruňky omyjte, osušte a dle jejich velikosti je krájejte na půlky nebo na měsíčky.
  9. Postup na drobenku: Ze změklého másla, cukru a oříšků vytvořte pomocí rukou drobenku.
  10. Postup na dokončení: Nakynuté těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše do podoby velkého plátu ve tvaru obdélníku o tloušťce 0,5–1 cm.
  11. Z těsta vykrajujte kolečka o průměru cca 7–8 cm, ta pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  12. Na každý koláček rozprostřete lžíci krupicové náplně s mascarpone a na ni položte větší množství meruněk. Okraje koláčků můžete potřít rozšlehaným vejcem.
  13. Bohatě posypte drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 25 minut – horní a dolní ohřev, dokud nebudou koláčky zlatavé.
  14. V menším kastrůlku rozehřejte cca 100 g másla a smíchejte s cca 50 ml rumu. Tímto každý koláček pomocí lžíce polijte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty