Těsto
- plnotučné mléko 245 g
- droždí (čerstvé ) 30 g
- cukr krupice (nebo krystal) 80 g
- hladká mouka (pšeničná) 385 g
- máslo (rozpuštěné a mírně vychladlé ) 65 g
- žloutek 1 ks
- rum 1 lžíce
- sůl špetka
Náplň
- meruňky cca 15–20 ks
- plnotučné mléko 300 g
- cukr krupice (nebo krystal) 40 g
- jemná krupice (pšeničná ) 30 g
- vanilka (mletá ) 1 lžička
- mascarpone 190 g
Drobenka
- máslo (změklé ) 80 g
- cukr krupice (nebo krystal) 80 g
- mleté mandle (nebo plátky mandlí) 30 g
- pistácie (mleté nebo sekané ) 30 g
Postup přípravy
- Postup na těsto: Do mísy od robotu nalijte vlažné mléko, do něj nadrolte čerstvé droždí. Dále přidejte cukr a metličkou promíchejte.
- Přidejte prosátou mouku, rozpuštěné a lehce vychladlé máslo, žloutek, rum a sůl. Začněte suroviny míchat pomocí stěrky a jakmile se začnou pojit, přesuňte mísu do robotu a za použití nástavce typu hák nechte vypracovat těsto 8–10 minut.
- Popř. těsto přesuňte na pracovní plochu a vypracujte pomocí rukou.
- Při přesouvání těsta si poprašte ruce troškou mouky, aby se vám na ně těsto nelepilo. Těsto přesuňte do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechte cca 60 minut kynout na teplém místě.
- Postup na náplň: V menším hrnci začněte za stálého míchání ohřívat mléko. Nejprve přidejte cukr a nechte jej rozpustit.
- Přidejte vanilku a poté přisypte krupici. Za stálého míchání ohřívejte, dokud nevznikne krupičná kaše.
- Odložte stranou a nechte vychladnout – pokud chcete proces urychlit, přesuňte krupici do studené nádoby. K vychladlé krupice přimíchejte mascarpone.
- Meruňky omyjte, osušte a dle jejich velikosti je krájejte na půlky nebo na měsíčky.
- Postup na drobenku: Ze změklého másla, cukru a oříšků vytvořte pomocí rukou drobenku.
- Postup na dokončení: Nakynuté těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše do podoby velkého plátu ve tvaru obdélníku o tloušťce 0,5–1 cm.
- Z těsta vykrajujte kolečka o průměru cca 7–8 cm, ta pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Na každý koláček rozprostřete lžíci krupicové náplně s mascarpone a na ni položte větší množství meruněk. Okraje koláčků můžete potřít rozšlehaným vejcem.
- Bohatě posypte drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 25 minut – horní a dolní ohřev, dokud nebudou koláčky zlatavé.
- V menším kastrůlku rozehřejte cca 100 g másla a smíchejte s cca 50 ml rumu. Tímto každý koláček pomocí lžíce polijte.
Meruňkové koláčky s krupičkovou náplní a pistáciovou drobenkou 2 Zdroj: Mamachef