Těsto:
- hladká mouka 500 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
- mletá skořice 1 vrchovatá lžička
- vlašské ořechy 100 g
- mrkev 200 g
- třtinový cukr 200 g
- máslo (změklé) 160 g
- vejce 3 ks
- plnotučné mléko 175 ml
Krém:
- smetana ke šlehání (150 ml 31% a 150 ml 40%) 300 ml
- tučný tvaroh (v alobalu) 150 g
- moučkový cukr 30 g
Na ozdobení:
- kakao
- zdobení (cukrové mrkvičky)
Postup přípravy:
- Jako první si hranatou formu nebo pekáč vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Troubu rozehřejte na 175 °C.
- Ořechy nasekejte na polohrubo. Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno. Hladkou mouku prosejte do misky a poté do ní pečlivě zamíchejte kypřicí prášek a skořici.
- V jiné míse (nebo v robotu) utřete máslo s cukrem do nadýchané pěny. Poté do ní po jednom zašlehejte vejce. Následně do tohoto základu zašlehávejte střídavě moučnou směs a mléko, dokud nezískáte krásně nadýchanou krémovitou směs.
- Na závěr do tohoto vláčného těsta ručně vařečkou zamíchejte ořechy a mrkev. Když je těsto připravené, nalijte ho do formy a rovnoměrně ho v ní rozprostřete.
- Buchtu vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte zhruba 40 minut. Pokud si nejste jisti, zda je buchta po časovém limitu dobře propečená, zkuste test špejlí. Hotovou buchtu nechte zcela vychladnout.
- Než buchta vystydne, připravte si krém. Obě smetany promíchejte a vyšlehejte dotuha. V misce umíchejte tvaroh s moučkovým cukrem a poté do něj opatrně ručně zapracujte smetanu. Směs už zbytečně nešlehejte, jen ji jemně smíchejte. Dalším šleháním by se mohla smetana srazit a zdrcnout tak celý krém.
- Vychladlou buchtu naporcujte na pravidelné kostičky. Hotový krém přendejte do zdobicího sáčku, nejlépe s plochou hubičkou, a každou kostičku jím z vrchu nazdobte.
- Poté krém jemně poprašte kakaem a dozdobte cukrovou mrkvičkou. Cukrovou mrkvičku jednoduše vytvoříte z cukrové polevy na perníčky. Tu stačí obarvit dle potřeby a na prkénko, na které jste položili pečicí papír, nanášejte polevu do tvaru mrkvičky. Ty poté nechte do druhého dne usušit.
A tady jsou další recepty na řezy: