Knedlíky
- sádlo 200 g
- cibule (velké) 3 ks
- máslo 2 lžíce
- listový špenát (propláchnutý) 200 g
- česnek 2 stroužky
- brambory (velké, moučné) 5 ks
- hrubá mouka 1 hrnek
- vejce 3 ks
- sůl
- muškátový oříšek
- bílý pepř (čerstvě namletý)
- uzené vepřové maso (pečeně) 150 g
Omáčka
- plnotučné mléko 300 ml
- smetana 200 ml
- cibule 1 plátek
- bobkový list 2 ks
- máslo 40 g
- hladká mouka 40 g
- křen (čerstvý, strouhaný) 1 hrnek
- sůl
- bílý pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- V kastrolu rozehřejte sádlo a vsypte najemno nakrájené dvě cibule. Cibuli nechte zezlátnout, pak ji vyjměte děrovanou naběračkou, nechte vykapat na cedníku a pak dejte na papírový ubrousek odsát zbylý tuk.
- Zbylou, najemno nakrájenou cibuli osmažte na rozehřátém másle v kastrolu, až zesklovatí. Přidejte opláchnutý špenát, nechte krátce podusit, osolte ho a opepřete. Nakonec přidejte nadrobno nakrájený nebo prolisovaný česnek a směs přesuňte do misky a nechte stranou vychladnout.
- Brambory uvařte ve slupce, asi 25 až 30 minut, ještě horké je oloupejte a prolisujte přes síto do mísy nebo je nastrouhejte. Postupně je zasypávejte moukou a nechte ji zvlhnout horkou párou z brambor. Pak vmíchejte vejce, těsto ochuťte solí, pepřem a postrouháním muškátovým oříškem a dobře ho vypracujte.
- Dejte vařit velký hrnec s vodou a osolte ji. Těsto na pomoučněné ploše rozválejte na ½ cm vysoký plát a sklenkou nebo hrnkem vykrajujte kolečka. Do středu dejte trochu podušeného špenátu a drobně nakrájeného uzeného. Placičku zabalte a v dlaních vyválejte úhledný knedlík. Je třeba pracovat dost rychle, bramborové těsto také rychle tzv. řídne. Hotové knedlíky vhoďte do vroucí vody a vařte je 15 až 20 minut.
- Zatímco se knedlíky vaří, připravte omáčku. V kastrolu dejte vařit mléko se smetanou a bobkovými listy. Jakmile dojde k varu, stáhněte plamen a pozvolna vařte asi 15 minut. V jiném kastrolu rozehřejte máslo, vsypte mouku a připravte světlou (bílou) jíšku. Vešlehejte mléko se smetanou, z kterého jste vyndali bobkové listy, a omáčku nechte přejít varem. Osolte ji, opepřete a vsypte křen. Ještě jednou nechte přejít varem a nakonec přeceďte přes jemný cedník, aby byla co nejhladší.
- Knedlíky zakapejte trochou rozpuštěného másla nebo sádla, posypte je osmaženou cibulkou a podávejte s křenovou omáčkou.
Vyzkoušejte také bramborové knedlíky z Lokálu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Bramborové knedlíky podle receptu z Lokálu