Suroviny
- špenát (mladý ) 250 g
- strouhanka 1,5 hrnku
- strouhaný parmazán 1 hrnek + další na posypání
- ricotta (nebo jemný tvaroh) 1/2 hrnku
- olivový olej několik lžic
- vejce (lehce prošlehané) 1 ks
- mouka (na poprášení)
- sýr (vláčný sýr typu taleggio lze použít i blaťácké zlato, nastrouhaný) 200 g
- máslo 3 lžíce
- šalvěj (čerstvá ) 12 lístků
- balzamikový ocet 1,5 lžíce
- sůl
Tato verze knedlíků (s jinak typicky italským dochucením) má tragikomický název strangolapretti, neboť prý jsou tak dobré, že se jimi jistý prelát ve své hltavosti udusil…
Další svěží recepty ze zelené jarní zeleniny najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
Článek
Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu. Vsypte lístky špenátu a nechte je 1 až 2 minuty zavadnout, sceďte je a ihned ponořte do studené vody, aby si zachovaly barvu. Pak je sceďte, vodu z nich vymačkejte a nasekejte je nadrobno.
- Ve velké míse promíchejte nasekaný špenát s trochou soli, strouhankou, parmazánem, ricottou, 1 lžící olivového oleje a vejcem, až vznikne stejnorodé vláčné těsto.
- Rozdělte ho na 14 kuliček, každou v dlani zploštěte, posypte 2 lžičkami nastrouhaného sýra a zabalte do kulatého knedlíku. Klaďte je na moukou poprášený pečicí papír, položený na plechu nebo tácu a dejte na 45 minut do mrazáku.
- Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a trochu ji osolte. Do vroucí vody vkládejte knedlíky a vařte je (případně ve dvou dávkách) asi 5 až 7 minut, až vyplavou na povrch. Trochu vody z vaření si uchovejte.
- Před podáváním rozehřejte zbylý olej v nepřilnavé pánvi a smažte na něm knedlíky ze všech stran. Přidejte lístky šalvěje a máslo a smažte ještě 2 minuty. Knedlíky vyjměte a do pánve vlijte uchovanou vodu z vaření a ocet. Svařte na hustou omáčku, trvá to asi 8 minut. Knedlíky podávejte v hlubokém talíři přelité omáčkou a posypané zbylým parmazánem.
PRIMA TIP: Italský způsob podávání těchto špenátových knedlíků můžete pozměnit a podávat je neosmažené například k uzenému masu nebo plátku na másle opečené šunky.