13 receptů na klasické české omáčky

13 receptů na klasické české omáčky Foto:
13 receptů na klasické české omáčky
Foto: Thinkstock

Pokud bychom měli vybrat typicky české jídlo, bude to asi nějaká omáčka s knedlíkem. Není to zrovna hit zdravé výživy podle současných trendů, ale co naplat? Všichni jsme na nich vyrostli a většina z nás je stále, alespoň v koutku duše, miluje :)

Na výběr je jich spousta... Svíčková, na kterou má každý svůj speciální recept, guláš, rajská, koprová, znojemská, houbová, křenová... Všechny mají něco do sebe, a když je připravíte poctivě, z dobrého domácího vývaru, budou skvěle chutnat.

Vybrali jsme pro vás recepty tradiční i zajímavé, ale jedna omáčka mezi nimi záměrně chybí. UHO – univerzální hnědá omáčka. Asi chápete, proč ji tu nemáme :) Nebo snad někomu z vás poklad školních a nemocničních jídelen tak chybí, že by si ji rád vařil doma k večeři?

Konec vtipkování, vyberte si z našich receptů, která omáčka ozdobí váš víkendový stůl?

Recept

Dokonalá svíčková Foto:

Dokonalá svíčková

Šéfkuchař Dalibor Navrátil se s námi podělil o svůj recept na svíčkovou omáčku. Je průsečíkem receptů po babičce, toho z učňovských let i šéfkuchařských zkušeností....

Recept

Rajská omáčka s karlovarským knedlíkem Foto:

Rajská omáčka s karlovarským knedlíkem

Rajskou omáčku dělá každá domácnost trochu jinak, stejně jako svíčkovou. Vyzkoušejte tuto verzi s karlovarským knedlíkem, který jí dodá ty správné grády!

Recept

Znojemská hovězí pečeně  Foto:

Znojemská hovězí pečeně

Tyto hnědé omáčky měl v jídelnách a hospodách málokdo rád. Většinou se jednalo o tuhou, prorostlou flákotu masa s UHO (univerzální hnědá omáčka) pochybné konzistence.

Recept

Koprová omáčka se ztraceným vejcem a novými bramborami Foto:

Koprová omáčka se ztraceným vejcem a novými bramborami

Nezaměnitelná vůně čerstvého kopru a nové brambory jednoznačně patří k létu. Varianta se ztraceným vejcem je klasika.

Recept

Segedínský guláš Foto:

Segedínský guláš

Sebevědomí závratně roste při pomyšlení, že dokážete bez velké dřiny udělat velký hrnec báječného jídla. A právě kotel výborného guláše ve vás zaručeně probudí pocit...

Recept

Plněné knedlíky s křenovou omáčkou Foto:

Bramborové knedlíky plněné špenátem a uzeným s křenovou omáčkou

Česká klasika ve vymazleném pojetí od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka ze známé pražské restaurace Buddha-Bar. Toto a spoustu dalších skvělých jídel najdete v nové kuchařce Muži...

Recept

Svíčková s muffinem a medailonky  Foto:

Svíčková s muffinem a medailonky

Sváteční svíčkovou omáčku zkuste tentokrát podle originálního receptu. Místo knedlíků připravte výtečné slané muffiny a maso servírujte v minutkové úpravě.

Recept

Houbová omáčka s hovězím masem  Foto:

Houbová omáčka s hovězím masem

Jak znáte houbovku? Někdo ji dělá krémovou, někdo zase vynechává maso a servíruje jen smetanovou omáčku s knedlemi. Já k ní zbožňuji hovězí maso. Vařená loupaná plec a...

Recept

Černá omáčka s plíčky  Foto:

Černá omáčka s plíčky

Mezi slezskými omáčkami prý bývala nejoblíbenější černá s klobásami, připravovaná ze „smažených sliv“ čili povidel. Ve svátek se dělávala z vývaru a třeba i s vínem, ve...

Recept

Koprová omáčka  Foto:

Koprová omáčka

Koprová omáčka je klasika českých jídelen a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnášejí. Pokud vyzkoušíte verzi z krémové tučné smetany a...

Recept

Dušené hovězí maso s jemnou křenovou omáčkou Foto:

Dušené hovězí maso s jemnou křenovou omáčkou

Nechcete-li se vzdát svých oblíbených pikantních chutí, nemusíte tak činit ani v babiččině kuchyni. Křen je totiž takové středoevropské chilli.

Recept

Hovězí guláš s houskovým knedlíkem Foto:

Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

Na přípravu celého pokrmu je potřeba velké množství času. Pokud ho chcete stihnout na nedělní oběd, začněte už v sobotu večer. Uvařte si doma hovězí guláš podle Romana...

Recept

Svíčková s karlovarským knedlíkem podle Radka Davida Foto:

Svíčková s karlovarským knedlíkem podle Radka Davida

Svíčková omáčka patří mezi naše národní poklady. Vyzkoušejte úpravu, tak jak ji podává šéfkuchař Radek David ve vyhlášené průhonické restauraci Babiččina zahrada.
Připravila Klára Michalová

Videa

reklama

reklama