Rakety od Marka Šády z Yalta Craft Bistro vás vystřelí do vesmíru

V samém srdci Prahy na Václavském náměstí, v hotelu Jalta, najdete místo, které byste asi nečekali. Pod kreativním vedením šéfkuchaře Marka Šády tady funguje Yalta Craft Bistro, v kterém najdete špičkovou gastronomii fine diningového stylu z prvotřídních surovin, to vše ale za přijatelné ceny.

Pokud chcete důkaz, že rozvážkové služby mají v nabídce i vysokou gastronomii, tady ho máte. Pražské Yalta Craft Bistro umí opravdu nabídnout výjimečný gastronomický zážitek, za ceny obvyklé v craft bistrech. A díky Dáme jídlo si je můžete vychutnat i doma.

Yalta Craft Bistro otevřelo své brány minulý rok, a i když situace byla složitá, rychle si získalo své příznivce. Nabídka jídel totiž uspokojí i velké gurmány, ale ceny za takový zážitek bývají většinou velmi vysoké. Tady ale žádnou raketu nezaplatíte, tady si naopak chuťovou raketu dáte a účet vás určitě nezaskočí. Přestože bistro sídlí ve známém hotelu Jalta na Václaváku.

Svou objednávku jsem začala polévkou – v nabídce byl kapustový krém s černou čočkou beluga, majoránkou a pražskou šunkou (95 Kč). Krém byl celkem hustý, ale velmi jemný, chuť kapusty byla výrazná, tuhle polévku oceníte, pokud zkrátka máte rádi kapustu, a to já mám :)

V mém výběru nemohl chybět místní signature dish, který si získal značnou popularitu hned po otevření restaurace. Koprovka! Ale není koprovka jako koprovka... V podání Marka Šády dostanete dvě velké domácí vaječné ravioly plněné trhaným hovězím líčkem a kořenovou zeleninou, výbornou koprovou omáčkou s čerstvou smetanou, vejce uvařené na 63 °C, vše ozdobené octovým kaviárem (285 Kč). Páni, a už se vůbec nedivím, proč se na české gastro scéně o téhle koprovce tolik mluvilo, je to fakt zážitek! Naštěstí je stálicí na jídelním lístku, takže si ji můžete dát, kdykoliv na ni dostanete chuť.

Ze sezonní nabídky jsem vybrala bezmasé jídlo – dýňové rizoto s gorgonzolou, lískovými oříšky a pečenou hruškou (255 Kč). Rizoto bylo krásně krémové a příjemně dochucené dýňovým olejem, opečená hruška s dýní krásně ladila a opražené oříšky dodaly křupavost. Tohle jídlo je skutečným ztělesněním podzimu a perfektní ukázkou, jak má vypadat bezmasé jídlo, které uspokojí nejen vegetariána.

V menu jsem nemohla minout ani nabídku dezertů, které má v Yaltě na starosti Fany Šádová a získaly si stejnou proslulost jako koprovka :) Zvlášť větrník se slaným karamelem (95 Kč) jeho pověst předcházela a po ochutnání musím potvrdit, že zaslouženě. Křehký nadýchaný korpus plněný šlehačkou a karamelovým krémem, navrch výborné karamelové glazé. Nejdřív jsem chtěla jen ochutnat, ale nakonec jsem ho celý „vdechla“ :))) Skvělá sladká tečka. Navíc jsem ocenila, že větrník byl zabalený ve zvláštní tašce, aby ho nepoškodilo teplo z ostatních jídel.

Pokud si chcete dopřát opravdu výborné jídlo, které jen nezasytí, ale také vám přinese zážitek, v Yalta Craft Bistro tohle umí zařídit. Zkušenosti šéfkuchaře Marka Šády, který vedl restaurace Mlýnec a Bellevue, se zde promítají do tvorby neotřelých receptů ve stylu fine dining, ale nepůsobí nabubřele nebo nesrozumitelně. Koprovka pořád chutná jako koprovka, ale je to koprovka, na kterou jen tak nezapomenete! A pokud chcete tuhle „intimní“ chvilku s dobrým jídle zažít v pohodlí domova, objednejte si hostinu na Dáme jídlo.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty