Ossegg: Velkorysá pivnice se šmrncovní českou kuchyní láká k návštěvě

Na gastromapě Prahy se stále něco děje, proto se s vámi podělím o zážitek z návštěvy relativně nové pivovarské restaurace Ossegg na pražských Vinohradech. Až budete mít chuť na dobré pivo nebo českou klasiku, tohle místo se vyplatí neminout.

Rozlehlý prostor této restaurace najdete vedle Divadla U hasičů, v podstatě hned za Vinohradským divadlem v Římské ulici. Zvenku vypadá celkem nenápadně, velké prosklené výlohy a za nimi minimalistický interiér. Zdání ovšem klame. Součástí tohoto místa je i rozsáhlé podzemí, které ukrývá řemeslný minipivovar, ale i výčep s posezením. Výroba piva zde navazuje na tradici vaření piva v klášteře v Oseku a vychází z jejich původních receptur. Zaměřují se zde na nefiltrovaná nepasterizovaná piva, která si zachovávají živiny, a jsou tedy tzv. živá. Důkazem, že je jejich kvalita vysoká, může být i fakt, že je nově do své nabídky zařadila i michelinská restaurace Field Radka Kašpárka.

Kromě klasické desítky a dvanáctky (ta je mimochodem moc dobrá!), jsou v nabídce i piva tmavá a specialitou podniku je tzv. mramorové pivo, což je dvanáctka s korunou z piva černého, které pomalu klesá a vytváří tak speciální efekt mramorování.

Kromě piva jsme ochutnali i vynikající likéry a pálenky z destilérky Svach. Nikdy bych tomu nevěřila, ale opravdu mi chutnala jejich zelená. Likér plný bylin, který krásně voněl po mátě a chutnal prostě skvěle. K dezertu jsme si dali malinový likér a také mile překvapil.

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří

Hlavním důvodem naší návštěvy bylo ale jídlo. Kuchyni vládne pevnou rukou šéfkuchař Lukáš Holý, který zde nabízí českou klasickou kuchyni, kterou se ale nebojí oživit a dát jí nový švih. „Vyhledávám staré recepty a snažím se je přetvářet za využití nových, moderních technologií a s ingrediencí našeho piva a tím dát jídlu nový kabát. Je to pro mě výzva,“ charakterizuje Lukáš své menu. „Miluji klasické omáčky, jako je svíčková, kuře na paprice, znojemská nebo křenová, ale také ty, na které se bohužel zapomíná, například perníková nebo cibulová. K české kuchyni rozhodně patří i sýry, uzeniny, šunky a chléb. Vše si vyrábím sám, to mě baví nejvíc a vidím, že i naše hosty. Je krásné vidět, že odcházejí spokojení, “ dodává.

Pro nás večeři odstartoval amuse bouche v podobě domácího pivního chleba s libečkovým zauzeným máslem. Pak následoval výběr ze studených i teplých předkrmů. Prkýnko s domácími uzeninami, topinka s pikantním trhaným masem pro ty, co to mají rádi ostré, a také výborný tatarák se zauzeným žloutkem. Pro mě byl vrcholem předkrm s uzenou jitrnicí na teplém čočkovém salátu s výbornou hořčičnou omáčkou.

Po téhle náloži přišly na řadu hlavní chody. Chybu určitě neuděláte s hovězími líčky v silné pivní omáčce, kterou vtipně doplňují smažené cibulové kroužky v pivním těstíčku. Klasika, která vždy potěší – pečená kachna s dvěma druhy zelí, karlovarským knedlíkem a opečenými bramborovými noky – byla skvěle vychucená a maso bylo perfektně upečené. Z nového menu jsme ochutnali hovězí karabáček à la Stroganoff s marinovanými cibulkami. Maso se přímo rozpadalo a omáčka měla velmi příjemnou chuť. Na vyhlášenou svíčkovou už místo nezbylo, ale určitě ji přijdu ochutnat.

Sladká i slaná tečka

Sladká tečka musí být, tak jsme ji statečně spořádali. Na výběr byly povidlové buchty pečené na grilu, což jim dodalo nezvyklou kouřovou příchuť. A naprosto neodolatelné byly lívance z pivního těsta obalené ve skořicovém cukru.

Tady se prostě dobře najíte… To je hlavní poselství tohoto článku :) Je to výborné místo pro větší partu přátel, rodinnou oslavu nebo příležitost, kdy budete chtít pohostit českou kuchyní někoho ze zahraničí. Každý všední den potěší i obědová nabídka. A neodcházejte s prázdnou! Na domácí mlsání si můžete odnést nejen pivo v krásných skleněných lahvích, ale i dobroty ve skleničce. Domácí kachní konfit s okurkou, marinovaní slanečci nebo třeba trhané vepřové maso na černém pivu vás zaručeně namlsá k další návštěvě.

Pivovarská restaurace Ossegg, Římská 45, Praha 2 https://praha.ossegg.com/

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty